Život i umjetnost
Kukci kao hrana: U ponedjeljak stiglo prvo odobrenje u Europskoj uniji
5.5.2021 06:54 | Indikator.ba
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, savjetodavno tijelo Europske komisije, dao je u ponedjeljak pozitivno mišljenje o klasifikaciji suhih ličinki velikih kukaca brašnara kao nove hrane, prema web stranici Europske komisije. Hrana je namijenjena upotrebi kao međuobrok ili kao sastojak raznih prehrambenih proizvoda.

Potez odbora jedan je od posljednjih koraka u procesu odobravanja kuakca kao nove hrane.
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje sastoji se od predstavnika svih država članica EU-a, a njime predsjedava predstavnik Europske komisije. Države članice su stoga dale zeleno svjetlo Europskoj komisiji da dadne odobrenje tvrtki koja želi lansirati kukce na europsko tržište. Riječ je o žutom brašnaru, odnosno njegovim ličinkama latinskog naziva Tenebrio molitor.

Nova uredba o hrani odnosi se samo na odobrenje proizvoda koji je prethodno prošao rigoroznu naučnu ocjenu od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Na temelju naučnih dokaza utvrđeno je da hrana ne predstavlja zdravstveni rizik za ljude. Efsa savjetuje da hranu kukca ne jedu samo osobe s alergijama na rakove i grinje.

Kao što je objašnjeno u Europskoj komisiji, upotreba insekata kao izvora proteina nije novost, a insekti se često nalaze na tanjirima mnogih zemalja širom svijeta. Kukci se, između ostalog, mogu koristiti za burgere, proteinske shakeove i kekse. Međutim, oni za sada predstavljaju insekte kao hranu u EU za vrlo malo tržište.

Stručnjaci također ističu ekološke prednosti uzgoja insekata za hranu.
Te se prednosti temelje na visokoj učinkovitosti pretvorbe hrane za kukce, nižim emisijama stakleničkih plinova, nižoj potrošnji vode i obradivih površina te upotrebi biokonverzije insekata kao tržišnom rješenju za smanjenje otpadne hrane.

(Foto: Ilustracija/Pixabay)
Facebook Twitter Print