Politika i društvo
Propao plan: Ništa od cjepiva za radnike u BiH
5.5.2021 12:08 | Indikator.ba
Plan poslodavaca u BiH da nabave cjepiva protiv korona virusa za svoje radnike je propao, jer, kako kažu, komercijalna nabavka cjepiva nije moguća. Iako je više od 200 firmi u BiH početkom marta ove godine iskazalo želju da osiguraju cjepiva za svoje radnike i na taj način ih zaštite od Covida-19, nabavka nije uspjela, te se sada, kako ističu, čeka na državne institucije da nastave s nabavkom cjepiva, prenose Nezavisne novine.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, za "Nezavisne" je rekao da nisu uspjeli da osiguraju cjepiva za radnike koje su planirali s obzirom na to da je vidljivo da ni država ne može tako lako da ih nabavi.

- Evidentno je da radnici u proizvodnji još nisu na redu za cjepljenje, već da su prioritetniji neki drugi građani, rekao je Trivić. Dodao je da im preostaje samo da čekaju da državne institucije nabave vakcine. Kada je riječ o tome koliki postotak radnika pristaje da se cjepi, Trivić je kazao da nakon prvih anketa u skorije vrijeme nisu radili takve provjere.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da su poslodavci u tom entitetu imali plan da se nabavci cjepiva priključe uz pomoć Vlade FBiH, da financiraju određenu količinu doza koje je ona naručila.
- Međutim, Vlada FBiH još to nije realizirala, još je to u fazi pregovora. Nažalost, nismo taj projekat uspjeli još da realiziramo, rekao je Smailbegović.

Dodao je da komercijalna nabavka cjepiva nije moguća, već da to može uraditi samo Vijeće ministara BiH ili entitetske vlade.
Facebook Twitter Print