Kompanije i tržišta
Švicarska korporacija Arbonia kupila srpski Termovent
6.5.2021 06:03 | Indikator.ba
Srpska porodična tvrtka Termovent, poznata po proizvodnji klima uređaja i tzv. čistih soba, postala je dio švicarske korporacije Arbonia.

- Nakon gotovo tri desetljeća razvoja naše tvrtke, s ponosom vas možemo obavijestiti da postajemo dio tako velike i renomirane tvrtke. Ovo je vrlo važan korak za Termovent, jer pruža velike mogućnosti i brži rast naše tvrtke, uz podršku jednog od najvećih svjetskih igrača, naveli su iz Termoventa.

U Termoventu vjeruju da će ih ovaj potez učiniti još prisutnijim na tržištu, kao i da će proširiti paletu proizvoda proizvodima Arbonia, što će im pružiti nove mogućnosti s postojećim i novim partnerima.

- Ponosan sam na činjenicu da je Termovent danas pravi regionalni lider. Pridruživanjem Arboniji još sam ponosniji, jer je to dokaz kvalitete i dokaz da sve što smo radili svih ovih godina ima smisla, kazao je ovim povodom osnivač Termoventa Dušan Perović.

Termovent se specijalizirao za dizajn i proizvodnju prilagođenih ventilacijskih jedinica sa specifičnom stručnošću za čiste prostorije za bolnice, hemijsku industriju i farmaceutski sektor.

Firma je osnovana 1993. godine u Beogradu, a tvornica je udaljena oko 250 km istočno u Kladovu, blizu granice s Rumunijom. Prodaja u 2020. godini iznosila je 15 miliona eura.

Sadašnja uprava ostat će na svojim mjestima, zajedno sa 190 zaposlenika.

Arbonia kupnjom Termaventa proširuje svoj odjel za grijanje i klimatizaciju - koji uključuje robne marke Arbonia, Sabiana, Tecna, Prolux i Vasco - šireći svoje proizvode na istočnu Europu i proširujući svoju stručnost u kvaliteti zraka u zatvorenim, posebno čistim sobama, širom Europe.

Arbonia je uvrštena na SIX Swiss Exchange berzu i ima sjedište u Arbonu, u kantonu Thurgau. Grupa djeluje širom svijeta sa vlastitim distribucijskim tvrtkama, kao i uredima i partnerima u više od 70 zemalja. Njena glavne proizvodne lokacije nalaze se u Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Češkoj, Poljskoj, Rusiji i Slovačkoj.
Facebook Twitter Print