Politika i društvo
U pripremi memorandum sa Taşyapı-jem za gradnju autoputa Sarajevo-Beograd u BiH
6.5.2021 17:34 | Indikator.ba
Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je u proceduri potpisivanje memoranduma sa turskom firmom u vezi sa realizacijom auto-puta Sarajevo - Beograd.

- Ne mogu reći detalje u ovom trenutku - rekao je Mitrović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je trasa auto-puta od Rače do Bijeljine i od Bijeljine do Brčkog urađena, prije svega parcelacija i eksproprijacija od Rače do Bijeljine.

- To znači da su riješeni imovinsko pravni odnosi i da su stvoreni preduslovi da se može krenuti u projektovanje i izvođenje radova - istakao je Mitrivić.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara ocijenio je da bi projektovanje i izvođenje radova mogli teći paralelno.

Mitrović je podsjetio da je Turska jedna od zemalja koja je međudržavnim sporazumom potpisanim 16. marta u Ankari finansijer auto-puta Beograd - Sarajevo - Beograd.

Vlada FBiH danas je saopćila da je dala pozitivno mišljenje na Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i kompanije Tušjapi iz Republike Turske, koji joj je 7.4.2021. godine Hercegovine uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.
Facebook Twitter Print