Politika i društvo
Ukidanje putarine dodatni vjetar u leđa za turizam i privrednike u Trebinju
7.5.2021 11:38 | Indikator.ba
Od ponedjeljka 10. maja ukida se putarina na putu od Herceg Novog do Trebinja što će donijeti dobrobit privrednicima i turističkim radnicima na jugu Bosne i Hercegovine.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je Vlada Crne Gore preuzela koncesiju na dijelu puta od Herceg Novog do Trebinja, a putarina se ukida od ponedjeljka, 10. maja.

Krivokapić je istakao da će granični prelazi, koji uvijek predstavljaju prepreku, biti jednostavniji za prelaženje.
- To je u korist privrednika ali i predstojeće turističke sezone, kazao je Krivokapić.

Ranije je Krivokapić rekao da će Vlada za otkup koncesije firmi "Univerzal Monte" platiti oko 4.000.000 eura. Put je otvoren 2009. i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati).
Ugovor je bio potpisan na 20 godina.

Najavljeno ukidanje putarine na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi pogodovat će stanovnicima Trebinja i crnogorskog primorja. Očekuje se da će, između ostalog, pojačati i prekograničnu trgovinu.

Cijena naplatne karte u jednom pravcu bila tri eura za automobile što je bila velika prepreka za tranzit roba, ljudi i usluga. Ovom odlukom će posebno profitirati turizam jer je cijena za autobuse u jednom pravcu 15 eura.

Grad Trebinje, koji u posljednje vrijeme doživljava ekspanziju, sve je privlačniji za turizam, ali i življenje i prekogranični šoping.

U posljednjih nekoliko godina obilježila su ga velika ulaganja u infrastrukturu, turizam i stanogradnju.
Facebook Twitter Print