Politika i društvo
EU sprema zakon protiv kineskih firmi, jedan od razloga je i Pelješki most
7.5.2021 12:30 | Indikator.ba
Njemački list Süddeutsche Zeitung piše da Evropska komisija priprema prijedloge koji bi trebalo da zaštite evropske firme od nepoštene konkurencije iz Kine, a kao jedan od primjera navodi i Pelješki most koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije, prenosi portal Index.

Evropska komisija je predstavila u srijedu zakonodavni projekat čiji je cilj da se omogući zabrana preuzimanja firmi iz EU državnim subvencionisanim preduzećima iz trećih zemalja. Pored toga, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz tendera za javne ugovore.

U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja evropskih kompanija.

Primjera radi, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi vrijedno preuzimanje njemačkog preduzeća Kuka, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska Midea.

Na području javnih ugovora, činjenica da je kineskom konzorciju dodijeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta) podstakla je rasprave. Brojne velike evropske kompanije su propustile tender, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju.

Prijedlog Komisije posebno predviđa da prije velikog preuzimanja, strane firme ubuduće moraju da objelodane da li su posljednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona eura. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja kompanija s prometom od 500 miliona eura ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obima od 250 miliona eura ili više. Uz to, nadzorni organi EK za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodjelu ugovora ispod graničnih vrijednosti na vlastitu inicijativu.

Da li će se prijedlog sprovesti na isti način, sada zavisi od vlada država članica EU i Europskog parlamenta. O zakonu će raspravljati sljedećih mjeseci, a zatim će morati da odluče o njegovom usvajanju, navodi Süddeutsche Zeitung.
Facebook Twitter Print