Politika i društvo
Rad nedjeljom opet aktuelan: U Sloveniji zabrana ostaje, Hrvatska je najavljuje
7.5.2021 15:25 | Indikator.ba
Pitanje rada nedjeljom ponovo je aktuelno u regionu nakon što je Ustavni sud Slovenije presudio da zatvaranje trgovina u ovoj zemlji nije u suprotnosti sa Ustavom, a hrvatski premijer Andrej Plenković najavio zabranu rada prodavnica nedjeljom.

U postupku za ocjenu ustavnosti, koji je zatražilo nekoliko tvrtki, Ustavni sud Slovenije presudio je da izmjena Zakona o trgovini, koja je donijela zatvaranje trgovina nedjeljom, nije u suprotnosti s Ustavom.

Trgovine će u ovoj zemlji tako i dalje biti zatvorene nedjeljom. Naime, Ustavni sud presudio je da zakonska odredba o zabrani rada trgovina nedjeljom i praznikom nije u suprotnosti s Ustavom. Inicijativu su podnijeli Magistrat International, Fama Trend, VM5 i Intersport ISI.

Ustavni sud presudio je da Ustav predviđa slobodnu privrednu inicijativu, ali to ne znači da ponašanje u obavljanju privredne djelatnosti može biti potpuno slobodno. Kao što su napisali, zakonodavac može postaviti posebne subjektivne i/ili objektivne uvjete za poduzetničku djelatnost, koji predstavljaju ograničenje slobodne privredne inicijative, ako postoji dokazana javna korist, poput zaštite zdravlja.

Prema Ustavnom sudu, osnovu za to daje drugi stavak članka 74. Ustava, koji izričito zabranjuje obavljanje privredne djelatnosti u suprotnosti s javnim interesom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je zabranu rada prodavnica nedjeljom, pozivajući se, kako tvrdi portal Index.hr, na analizu koja ne postoji.

Trgovine bi, kako je rekao, nedjeljom bile zatvorene, osim 16 nedjelja u godini.

- Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji reguliše rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu, naveo je premijer.

Plenković je i ranije najavljivao zabranu rada nedjeljom za prodavnice i pozivao se na dvogodišnju vladinu analizu, za koju je Index u oktobru prošle godine otkrio da ne postoji, piše portal.

U Crnoj Gori, u kojoj je 2019. zabranjen rad nedjeljom i praznicima za trgovine i pekare, privrednici i grupacije koje iz zastupaju traže da se dozvoli rad nedjeljom, a posljednji apel da se to učini uputila je nedavno Grupacija malih prehrambenih objekata Crne Gore koja je zatražila od Ministarstva ekonomskog razvoja da dozvoli malim trgovinama da rade nedjeljom kako bi oko 600 radnji širom Crne Gore opstalo, a 1.400 radnika zadržalo svoje poslove.
Facebook Twitter Print