Politika i društvo
Zajedničko tržište zapadnog Balkana dobit će i finansijsku potporu
8.5.2021 06:35 | Indikator.ba
Prvi koordinacijski sastanak donatora za zajedničko regionalno tržište i zelene regije zapadnog Balkana u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju u Sarajevu (RCC) održan je u petak.

Internetski sastanak na kojem su sudjelovali ministri iz vlada u regiji, predstavnici Europske komisije (EK), CEFTA-e, međunarodnih financijskih institucija i drugi, utvrdio je potrebu za finansiranjem projekata unutar Zajedničkog regionalnog tržišta (ZPP) i Zelenih koridora (GC) - aktivnosti koje koordinira RCC, a od prije tri dana podržavaju i zemlje G7.

- Napori regije u reformskom programu za zajedničko tržište i zelene koridore stječu široko priznanje i potporu G-7, gdje su ministri vanjskih poslova i razvoja G7 podržali ove aktivnosti važne za zapadni Balkan, rekala je tajnica RCC Majlinda Bregu. Ona je, kao i predstavnici EK i CEFTA-e, naglasila važnost ovih projekata u okviru Berlinskog procesa za proces pristupanja Europskoj uniji.

Uspostava zajedničkog tržišta na Balkanu i zelenih koridora ili tzv. Zelena agenda potvrđena je na summitu zapadnog Balkana i EU u Sofiji u novembru 2020. godine, gdje je usvojen Akcijski plan za zajedničko regionalno tržište za razdoblje 2021. - 2024. godine.
Facebook Twitter Print