Život i umjetnost
Šljivovica sa imanja Drljača najbolja na svijetu
10.5.2021 15:41 | Indikator.ba
Šljivovica sa imanja Rajnovača Drljača nedaleko od Novog Grada proglašena je za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu na internacionalnom takmičenju u Engleskoj World drinks awards.

Nagrađena šljivovica je destilat od tri sorte šljive, od kojih je jedna autohtona sorta požegača, a vlasništvo je četrdesetšestogodišnjeg Branka Drljače.

- Kupaža je sastavljena od pet destilata koja su u procesu starenja odležali u sedam buradi od tri različita drveta – srpski hrast, francuski `limousin` hrast i dud, rekao je Drljača Srni.

Drljača je kao ambasador Unesca za kulturnu baštinu njemačkog grada Majnahjma zvanično predstavljao srpsku zajednicu o temi slava i rakija.

Branko, rođen u Ivanjskoj između Novog Grada i Bosanske Krupe, od 1990. godine živi i radi u Njemačkoj, ali je na porodičnom imanju u rodnom mjestu zasadio voćnjak.

Drljača je naveo da su se proizvodnjom plemenitih destilata počeli da bave 2010. godine, a nastaviće da rade na destilatima rakija.

Branko Drljača je somelijer plemenitih destilata, certifikovani senzoričar za destilate, docent na akademiji za somelijere, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje, te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.
Facebook Twitter Print