Kompanije i tržišta
Španski Glovo preuzeo Ehranu u Sloveniji
12.5.2021 15:41 | Indikator.ba
Glovo, jedan od vodećih svjetskih igrača na polju dostave, objavio je danas da je postigao dogovor o preuzimanju lokalne slovenske dostavne tvrtke Ehrana. Kupoprodajna cijena ostaje povjerljiva.

Očekuje se da će spajanje biti završeno u sljedećih nekoliko mjeseci. Glovo sada usko sarađuje s Ehranom na definiranju strategije migracije za korisnike, partnere i kurire. Planirano je da oba modela isporuke istovremeno djeluju pod markom Glovo, a o budućim odlukama u pojedinim gradovima aće se odvojeno.

Platforma sa sjedištem u Barceloni, koja isporučuje sve, od hrane do farmaceutskih proizvoda, širi svoju prisutnost u srednjoj i istočnoj Europi, čemu je pomogao nedavni završetak kruga finansiranja F-serije, u kojem je tvrtka prikupila 450 miliona eura, najviše u istoriji španskog start-upa.

Ranije ove godine, tvrtka je također sklopila stomilionsko partnerstvo s tvrtkom za nekretnine Stoneweg, sa sjedištem u Švicarskoj, kako bi proširila svoju mrežu trgovina posvećenih isključivo isporuci dok je razvijala novopokrenuti Q-Commerce odjel.

Kako se Glovo nastavlja širiti i rasti u Europi, radi na podizanju svojih tehnoloških mogućnosti i sistema na viši nivo. Godine 2019. tvrtka je otvorila drugo tehnološko središte u Varšavi u Poljskoj, koje će raditi zajedno sa sjedištem u Barceloni. Međutim, ove godine najavilo je da će nadopuniti ove timove otvaranjem dva nova čvorišta u Madridu i Kijevu, budući da svoj tim inženjera želi povećati s 300 na 500.

Óscar Pierre, izvršni direktor tvrtke Glovo, rekao je: - Nastavljamo brzo rasti i vidimo velik potencijal u istočnoj Europi. Ehrana je doista snažan lokalni igrač, a ova akvizicija nudi nam priliku da uđemo na novo tržište i dodatno ojačamo svoju poziciju.

Borut Markelj, izvršni direktor i osnivač Ehrane, rekao je da je uvijek privlačio pažnju svojim inovativnim poslovnim modelom, globalnom vizijom i strategijom usmjerenom na kvalitetne usluge na zahtjev.
- Sretni smo što naš dugogodišnji projekt Ehrana postaje dio međunarodne priče o uspjehu. Uvjereni smo da ovo spajanje neće donijeti samo bolje iskustvo za naše postojeće korisnike i poslovne partnere, već i dodanu vrijednost za slovenski sektor usluga na zahtjev općenito.
Facebook Twitter Print