Kompanije i tržišta
Delhaize za deset godina investirao u Srbiji 320 miliona eura
13.5.2021 09:57 | Indikator.ba
Kompanija Delhaize Srbija je od ulaska na tržište Srbije u avgustu 2011. do 2020. investirala više od 320 miliona eura, što čini oko 21 odsto investicija u sektoru trgovine na malo u Srbiji u tom periodu.

Ovo je pokazala Studija o makroekonomskom i socijalnom uticaju poslovanja kompanije Delhaize Srbija na privredu zemlje koju su realizovali profesori sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović i dr Dragan Lončar.

Studija je, kako se navodi, pokazala snažnu vezu između maloprodajnih lanaca i privrede države.

Kontinuiranim rastom bruto domaće vrijednosti (BDV) koja predstavlja standardnu mjeru doprinosa kompanije nacionalnoj ekonomiji, kompanija je ostvarila i snažan pozitivan doprinos rastu privrede. Bruto dodata vrijednost Delhaize Srbije čini 7,6 odsto ukupne BDV sektora trgovine na malo, što je oko 0,4 BDV cijele privrede Srbije. Samo u 2020. godini, godini pandemije, kompanija je zaposlila 442 novih kolega, tako da Delhaize Srbija sada zapošljava više od 13 hiljada ljudi, dok je kod kooperanata zaposleno još 16 hiljada ljudi.

U posljednjih 10 godina, kompanija je u državni budžet uplatila 413 miliona eura, a u navedenom periodu ostvareni su poslovni prihodi koji čine 1,9 odsto BDP-a Srbije.

- Za privredu Srbije od izuzetnog značaja su uspješne kompanije, kao što je Delhaize, koje zapošljavaju veliki broj ljudi i u značajnoj mjeri doprinose budžetu države. Sa druge strane, država radi na tome da omogući dobar privredni ambijent i kvalitetno poslovanje, kaže Ognjen Popović, v.d. pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike Srbije.

Istovremeno, Delhaize Srbija ima direktan uticaj na zapošljavanje u Srbiji. Od doprinosa koje kompanija uplati isplaćuju se penzije za više od 7.000 penzionera svakog mjeseca.

- Pored svega, svaki naš uspjeh je rezultat snažnog zalaganja više od 13.000 sjajnih ljudi, zbog čega su nam naši zaposleni uvijek u fokusu, kaže Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delhaize Srbija.

Kroz saradnju sa 81 porodičnom kompanijom, gazdinstvom i poljoprivrednom zadrugom koji imaju proizvodnju u Srbiji, kompanija podstiče poljoprivredne proizvođače da ostanu u svojim domaćinstvima.

- Delhaize u svom dobavljačkom lancu ima oko 600 kompanija, a dobavljači iz Srbije zapošljavaju gotovo 16.000 ljudi. To je 16.000 porodica koje imaju mogućnost da svakodnevno rade, stvaraju i da proizvode plasiraju kroz sistem Delhaizea, istakao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Uticaj kompanije na lokalni ekonomski razvoj pokazuje zapošljavanje radnika u 60 lokalnih samouprava širom Srbije. Najveći broj zaposlenih je u Beogradu i Staroj Pazovi, gdje se nalazi i Distributivni centar, a gdje gotovo svaki 20. zaposleni radi u kompaniji Delhaize Srbija.
Facebook Twitter Print