Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez 2020: Konkurs za prijem 100.000 radnika
15.5.2021 05:08 | Indikator.ba
Najbolji poslovni potez u Evropi u 2020. godini prema istraživanju poslovnog portala Indikator.ba napravljen je u Francuskoj nakon što je kompanija Worldline odlučila preuzeti tamošnju tvrtku Ingenico.

Na ovaj način stvara se evropska centrala plaćanja i četvrti najveći igrač u trgovačkim transakcijama. To spajanje svjetske pameti u digitalnom plaćanju s tradicionalnim snagama Ingenica plaćeno je 7,8 milijardi euro.

Na vrhu liste najboljih poslovnih poteza na Starom kontinetu u prošloj godini našla se još jedna francuska kompanija: Proizvođač lijekova SANOFI iskazao je interes za kupovinu britanske kompanije za imunoterapiju Kymab i za to preuzimanje bio spreman platiti 1,45 milijardi amertičkih dolara.

U vrijeme kada su iz mnogih avio kompanija u svijetu stizale informacije o teškim posljedicama pandemije korona virusa na njihovo poslovanje poljski LOT ponudio je kupovinu njemačkog Kondora s namjerom da na taj način stvori najvećeg avioprevoznika u Evropi.

Na vrhu najboljih poslovnih poteza u svijetu po izboru analitičara poslovnog portala Indikator.ba nalaze se sporazum Evropske unije i Kine u oblasti investiranja, konkurs Amazona za upošljavanje 100.000 radnika i otvaranje 40 novih fabrika u jednom danu u Turskoj.

Sporazum Kine i EU omogućit će značajniji pristup evropskih proizvođača kineskom tržištu i zaustavljanje trenda neuravnoteženih ekonomskih veza. Pregovori o ovom sporazumu trajali su sedam godina.

Za raspisivanje konkursa za 100.000 novih radnika u skladištima i na dostavi Amazon je potaknuo rast prodaje tokom pandemije korona virusa u SAD. Riječ je o najvećem ikad objavljenom konkursu za popunu radnih mjesta u svijetu.

Dok su brojne kompanije u svijetu pa i u Turskoj zatvarale svoje fabrike u ovoj zemlji su otvaranjem novih proizvodnih kapaciteta investicijama ukupne vrijednosti 400 miliona euro stvoreni uslovi za zapošljavanje 4.000 novih radnika što je rijedak primjer u svjetskoj ekonomiji.

Portal Indikator.ba u okviru obilježavanja deset godina rada u partnerskoj saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH priprema svečanost na kojoj će u Sarajevu dodijeliti priznanja kreatorima najboljih poslovnih poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta. Tom prilikom biće uručena i priznanja za izbor najboljeg poteza u turizmu za sezonu zima 2020/2021. Dosadašnji dobitnici priznanja za najbolji poslovni potez čiji rad novinari i saradnici ovog portala permanentno prate pozvani su da ovaj događaj iskoriste za prezentaciju poslovnih aktivnosti i ideja koje su u funkciji prevazilaženja problema izazvanih pandemijom korona virusa i ubrzanijeg ekonomskog rasta. Ovaj portal im stoji na usluzi za oglašavanje i marketinšku djelatnost.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print