Najbolji poslovni potez
Najbolji potez u turizmu: Ski - pas za četiri planine
15.5.2021 06:08 | Indikator.ba
Predstavnici ski-centara Jahorina, Ravna planina, Vlašić i Bjelašnica u januaru ove godine potpisali su ugovor o zajedničkoj karti koja je skijašima omogućila da sa jedinstvenom ulaznicom tokom zimske sezone, u periodu od 10 dana, mogu skijati na stazama ova četiri centra. Na ovaj način značajno je poboljšana ponuda spomenutih bh. skijališta a ljubitelji skijanja i putovanja dodatno su zainteresovani za tu vrstu rekreativne i turističke avanture. Poslovni portal Indikator.ba to je proglasio najboljim poslovnim potezom u turizmu za sezonu zima 2020/2021., za što će akterima uručiti posebno priznanje. Biće to na svečanosti povodom deset godina rada ovog portala koji spomenuti izbor realizuje u partnerstvu sa Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine.

Generalni direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić u tome je prepoznao poslovnu šansu svoje kompanije te je otvorio sezonsku autobusku liniju na relaciji Sarajevo - Vlašić - Sarajevo i po prvi put u turističkom smislu povezao glavni grad Bosne i Hercegovine sa vezirsakim Travnikom i skijaške staze u njihovom okruženju. Portal Indikator.ba je i ovaj potez uvrstio među najbolje u minuloj zimskoj turističkoj sezoni.

Na prijedlog prof. dr. Ivane Pavlić, prorektorke Sveučilišta u Dubrovniku, koja je već nekoliko godina glavni konsultant na projektu "Izbor naboljeg poteza u turizmu“, u grupu najboljih uvršten je i potez uprave Spomenika prirode pečina Vjetrenica. Oni su kreirali poseban i veoma zanimljiv program zimskog obilaska tog prirodnog dragulja i aktiviranje biciklističke staze trasom uskotračne pruge koja je do sada bila atraktivna samo tokom ljetnih mjeseci. Za lokalnu zajednicu (Općina Ravne) to je višestruko značajno.

Analitičari portala Indikator.ba i istraživači angažovani na ovom projektu tokom zimske sezone u BiH registrovali su nekoliko veoma zanimljivih poteza, ugovora i najavljenih investicija poput izgradnje novih hotela, apartmanskih naselja, uspostavi komunikacijskih veza, poboljšanje turističkog ambijenta i imidža, afirmaciji prirodnih ljepota, što će u narednom periodu značajno doprinijeti razvoju ove grane privrede, zapošljavanju i stvaranju još povoljnijeg turističkog imidža BiH. Jedan od najznačajnijih je svakako ulaganje arapskog kapitala u izgradnju smještajnih kapaciteta u Varešu.

S optimizmom očekujemo da će isticanje najboljih poteza u turizmu (a Indikator.ba to čini za sezone ljeto i zimu) zaintrigirati dio poslovne javnosti jer je riječ o privrednoj grani koja se smatra jednim od važnih područja ubrzanog razvoja zemlje. Na jedan od mnogih načina koji im stoji na raspolaganju mogu biti aktivni učesnici ovog projekta i podržavajući njegovu realizaciju ostvariti benefite u prezentiranju resursa, proizvoda, usluga svojih kompanija.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print