Ekonomija
Zajednički nastup zemalja zapadnog Balkana u Berlinu, Dubaiju i Šangaju
17.5.2021 06:38 | Indikator.ba
Privredne komore regije dogovorile su posebno tijelo za zajedničko privlačenje investicija za zemlje zapadnog Balkana i zajednički nastup u Berlinu, Dubaiju i Šangaju na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicijskog foruma za zapadni Balkan (KIF) održanom u Beogradu.

Na čelu ovog važnog tijela bit će Danilo Cicmil, ključna osoba u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, apsolventa na Hartfordu (SAD), u čijem mandatu od 2017. do danas Srbija ima rast direktnih stranih ulaganja od 1,3 milijarde eura u 2014. godini na 3,8 milijardi eura u 2019. i doveo je preko 200 tvornica iz nekoliko različitih industrija.

- Razvoj zajedničkog regionalnog tržišta, kao jedinstvene investicijske destinacije, logično promovira odluku o zajedničkom nastupu na summitu u Berlinu 30. juna 2021., Dubai EXPO 1. oktobra 2021. i kineskom međunarodnom sajmu 5. novembra 2021, naveli su iz privrednih komora.

Na 17. sjednici Upravnog odbora Komore za ulaganje, kojoj je prisustvovao zamjenik premijera za ekonomska pitanja Fatmir Bitiqi, iznesena je ideja makedonske vlade i Privedne komore Sjeverne Makedonije da se izjednače uvjeti za ulaganje unutar KIF-a s kojim bi se smanjila međusobna konkurencija.

Na sjednici je donesena odluka o otvaranju ureda i fondacije KIF-a u Skoplju.

Komorski investicijski forum osnovan je 2015. godine i zastupa interese 350 000 tvrtki iz 6 zemalja zapadnog Balkana.
Facebook Twitter Print