Komentari i analize
Akvizirana društva "kvare" dobit M:tela
19.5.2021 05:51 | Indikator.ba
Pridružena društva banjalučkog M:tela, stečena akvizicijama, ne donose profit telekomunikacijskoj grupaciji, izvještava Indikator.ba.

Profit M:tela, koji se odnosi samo na matično društvo iznosio je u prvom kvartalu ove godine 12,9 miliona KM, nakon 9,3 miliona KM godinu ranije.
Istovremeno, konsolidovani izvještaj, a koji obuhvata i pridružene kompanije Logosoft Sarajevo, Blicnet Banja Luka, Telrad Net Bijeljina, Elta-Kabel Doboj i Financ Banja Luka, pokazuje da je ostvarena dobit manja od one koje je imalo matično društvo - iznosila je 10,7 miliona KM, u odnosu na 5,9 miliona KM godinu ranije.

Ovo govori da profit M:tela "vuče" matično društvo, a da akvizirane kompanije, sveukupno gledano, ne donose dobit grupaciji nego da su u gubitku.

I raniji izvještaji pokazivali su sličnu situaciju pa je u 2020. godini dobit matičnog društva bila 64,4 miliona KM, a dobit grupacije 56,5 miliona KM.

Konsolidovani izvještaji M:tel grupe ne sadrže podatke o poslovanju pojedinačnih društava unutar grupacije, pa nije poznato koja od njih najviše "kvare" dobit poslovanjem s gubitkom, a koja na drugoj strani pozitivno posluju.

Integracija akviziranih društava u grupaciju će očito potrajati, a osim novih prihoda, preplatnika, zaposlenika i drugih benefita koji su došli sa pridruženim društvima, naslijeđeni su i neki njihovi problemi.

Primjerice u trenutku preuzimanja posljednje u nizu akviziranih kompanija - društva Financ Banja Luka, M:tel je stekao i 2,5 miliona KM nagomilanih obaveza, uključujući i 766 hiljada KM odloženih poreznih obaveza.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print