Komentari i analize
Zašto raste prosječna cijena stanova u BiH iako prodaja pada?
21.5.2021 05:20 | Indikator.ba
Iako je prodaja novih stanova u Bosni i Hercegovini u padu, njihova prosječna cijena bilježi rast, pokazuju službeni podaci.

U prvom kvartalu 2021. godine prodato je u BiH ukupno 618 novih stanova, prema podacima Agencije za statistiku BiH, što je manje zа 2,2 posto u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Istovremeno, prosječna cijena prodatih novih stanova povećana je za 8 posto
i iznosila je u prvom kvartalu 2021. godine 1.801 KM.

Posmatrajući uporedne podatke o strukturi cijene prodatih stanova u ovoj i prošloj godini, Indikator.ba došao je do zaključka da je do rasta prosječne cijene kvadrata došlo zahvaljujući rastu troškova.

U odnosu na 2020. godinu građevinske kompanije morale su izdvojiti više novca za građevinsko zemljište, zbog poskupljenja građevinskog materijala na tržištu poskupila je i cijena gradnje, a i ostali troškovi bili su veći nego lani.

Tako su u cijenu kvadrata u prvom kvartalu ove godine graditelji stanova morali u prosjeku ugraditi 185 KM za kupovinu građevinskog zemljišta, a u istom periodu lani su za zemljište izdvajali 153 KM.

Najveća stavka u gradnji stanova, cijena gradnje sa uključenom dobiti izvođača, u ovoj godini iznosila je 1.141 KM, a lani je bila 1.064 KM.
Nesumnjivo da je na to počelo uticati i poskupljenje građevinskog materijala koje se osjetilo početkom ove godine zbog poremećaja na tržištu izazvanih pandemijom koronavirusa.

Na kraju, na veću prosječnu cijenu stanova imali su uticaj i povećani ostali troškovi koji su na početku ove godine iznosili 475 KM, a lani su bili 412 KM.

U ostale troškove ubrajaju se pribavljanje odobrenja za građenje, projektovanje, premjeravanje zemljišta, stručni nadzor, različite takse i porezi, osiguranja, kamate na kredit, PDV, kao i troškovi i dobit poslovnog subjekta koji je naručio gradnju radi daljnje prodaje na tržištu.

Iz podataka nije vidljivo kolika je dobit investitora i graditelja u cijeni novog stana, pa je nepoznato da li je i koliko ako jeste to uticalo na veću cijenu kvadrata.

Naravno, na cijenu stanova ponajviše utiču tržišni tokovi, a nedostatak ponude novogradnje jedan je od bitnih faktora koji održava cijene visokim, dok je potražnja u uslovima pandemije i dalje jaka zbog rada od kuće, potrebe za izolacijom i življenja u ugodnijem prirodnom okruženju.

Učesnici na tržištu također kažu da vlasnici nekretnina u vrijeme pandemije oklijevaju da spuste cijene pa čak i apstiniraju s tržišta, čime dodatno vrše pritisak na ionako nedovoljnu ponudu nekretnina.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print