Najbolji poslovni potez
Portal indikator.ba uručio priznanja za najbolje poslovne poteze
1.6.2021 16:48 | Indikator.ba
Portal Indikator.ba. u partnerstvu sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH uručio je danas priznanja za najbolje poslovne poteze u svom tradicionalnom izboru na svečanosti koja je održana u sjedištu Komore u Sarajevu.

Svečanost je protekla i u znaku obilježavanja deset godina postojanja i rada portala Indikator.ba.

Priznanja su uručena za najbolje poslovne poteze u finansijskom sektoru Bosne i Hercegovine subjektima ASA Finance Sarajevo, ProCredit Bank BH Sarajevo i MF Banka Banja Luka, za poteze u privredi BiH kompanijama Eastern Mining Vareš i Aluminij industries Mostar, Gradačačkom sajmu Gradačac (posebno priznanje) i Derubis Yachts Vitez (specijalno priznanje), te za najbolje poteze u turizmu u sezoni Zima 2020/2021 Ski centru Jahorina.
Priznanja su dodijeljena, ali zbog odsutnosti dobitnika, na koju je uticala i trenutna pandemija korona virusa, nisu uručena TMD Group Gradačac, ski centrima Bjelašnica, Ravna planina i Vlašić, te JP Vjetrenica Ravno.
Njima će priznanja biti uručena naknadno.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić u ime domaćina i partnera projekta, kazao je u uvodnom obraćanju kako je bitno poslati pozitivnu energiju društvu, a te pozitivne energije nikad više nije trebalo nego u ovim vremenima.

-Hvala Vam na dolasku, hvala Vam što ste u vremenima umanjenog kretanja, umanjenih kontakta odlučili da na ovakav način skromno obilježimo Vaše poslovne poteze, da oni budu prepoznati, da budu viđeni, da se o njima priča, piše i da budu primjer svima drugima, kazao je Jašarspahić.

Najavljujući uručenja priznanja, vođa projekta Hajdar Arifagić, između ostalog, istakao je da svi koji su u proteklim godinama dobijali nagrade za najbolje poslovne poteze i dalje dobro rade i odolijevaju svim uvjetima koje je u dvije godine pred njih postavila korona.

Kompanija ASA Finance zavrijedila je nagradu za najbolji potez u finansijskom sektoru zbog preuzimanja Vakufske banke i Central osiguranja čime se jača pozicija domaćih finansijskih institucija u BiH.

-Ovo je značajno za ASA Finance. Hvala što ste prepoznali ono što radimo, kazala je predstavnica kompanije Adisa Kučuk prilikom uručenja priznanja.

ProCredit Bank dobitnik je priznanja jer je prva u Bosni i Hercegovini primijenila digitalni potpis, a prepoznata je i kao banka koja je jako puno napredovala u digitalizaciji internih procesa.

- Nama je digitalizacija strateški jako bitna. To je tako već godinama. Radimo u skladu s tim koliko nam zakonski okvir dozvoljava. Kada se steknu uslovi za potpunu digitalizaciju sigurno je da ćemo biti prvi u tome, kazala je Amina Durmo Trlin, članica Uprave ProCredit Bank.

U finansijskom sektoru prepoznat je i potez banjalučke MF Banke koja je budžet za obilježavanje 10-godišnjice poslovanja umjesto u marketing usmjerila u podršku biznis idejama mladih.

-U projektu “Neka ideje zažive” za dva mjeseca koliko je trajala konkursna procedura dobili smo oko 170 ideja mladih od kojih je 10 ušlo u uži krug. Novčani fond kojim smo nagrađivali te ideje bio je 35 hiljada KM, s tim da je prvorangirana ideja nagrađena sa 10.000 KM. Banka je dala punu podršku svim mladim preduzetnicima koji su iznosili svoje ideje u smislu realizacije tih ideja, izrade biznis planova i stvaranja realnih opretpostavki da ti biznisi ostanu u životu najmanje 2-3 godine koliko je ključno za startup biznis. Svih prvih deset klijenata koji su imali najbolje ideje dobili su pakete besplatnog bankarstva u prvih godinu dana, kazao je Vladimir Koprivica, regionalni direktor u MF Banci primajući priznanje.

Najbolji poslovni potez u sektoru privrede i usluga napravili su stručnjaci TMD Gradačac jer su u vrlo kratkom vremenu proizveli domaći respirator i uspješno ga testirali u renomiranim britanskim laboratorijama. Takođe, kompanija je najavila da će se ozbiljno početi baviti proizvodnjom medicinske opreme.

Priznanje TMD Gradačac će biti naknadno uručeno, budući da nije bilo predstavnika kompanije koji bi primio plaketu.

Eastern Mining Vareš je prošle godine sa nekoliko značajnih odluka i investicionih ulaganja nastavio rudarski projekat, koji će, vrlo izvjesno, proporoditi grad Vareš koji je u proteklim godinama od agresije naovamo skoro zaboravljen iako sa mnogo vrijednih stvari koje ima za ponuditi - od turizma, ruda do dobrih ljudi.

- U Varešu se događaju jako značajne stvari zahvaljujući kompaniji Eastern Mining, kazao je vođa projekta Poslovni potez godine Hajdar Arifagić navodeći da je investicija ove kompanije bila magnet da u Vareš dođu i arapski investitori koji na planini Zvijezdi planiraju gradnju turističkog naselja, a oživjela je i ideja o gradnji pruge Vareš-Banovići.

- Eastern Minig od 2017. godini radi na detaljnim geološkim istraživanjima na području Općine Vareš. Veliki fokus u protekle četiri godine smo stavili na lokalnu zajednicu i ova nagrada je upravo za to. Iz više razloga jer mi smo dio te lokalne zajednice i jako nam je bitna saradnja sa njom. Jedna od stvari koju smo pokrenuli u posljednjih nekoliko mjeseci je saradnja sa Mješovitom srednjom školom Nordbat 2 u Varešu zahvaljujući kojom smo pokrenuli dodatni smjer modernih rudarskih tehnologija. U posljednjih tri godine smo vratili Vareš na listu poznatih rudarskih gradova, što on svkako zaslužuje, kazao je izvršni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović.

Ponovno pokretanje mostarskog Aluminija takođe je među nagrađenim, a što se dogodilo samo 12 mjeseci nakon gašenja mostarskog giganta.

-U ovih godinu dana uspjeli smo vratiti na posao više od 200 ljudi. Ima i novih uposlenika, mlađih ljudi, čemu težimo u budućnosti. Planovi za 2022. su vraćanje još jednog pogona u rad a za 2023. planirana je izgradnja solarnih panela, kazao je Samir Bajrović, predstavnik Aluminij Industriesa koji je primio priznanje.

Specijalno priznanje za poslovni potez u privredi otišlo je u ruke Denisa Kraljevića, vlasnika kompanije Derubis Yachts iz Viteza, koja je izradom jahti stavila Bosnu i Hercegovinu na mapu zemalja u kojima je zastupljena i brodogradnja.

-Primijetili našim samim postojanjem smo da smo mi u BiH sami sebi najveća smetnja. Kada se iz Evrope glada ka Bosni i Hercegovini vidi se jedna država, mi je iznutra vidimo kao tri države. Mislim da tu leži ključ. Sigurno smo sposobniji od mnogih u Evropi, sigurno smo bolji i marljiviji, više znamo od mnogih u Evropi, a nalazimo se tu gdje se nalazimo zbog naše neorganizirnosti, zbog toga što nismo shvatili ništa. Mene je ponekad sramota gledati dnevnik kada vidim da se ni jedna privredna tema nije dotakla, kada se ljudi bave sami sobom i svojim razmišljanjima. Ali, od razmišljanja nema ništa. Budućnost je u radu, kazao je Kraljević.

Gradačački sajam bio je jedina sajamska kuća u prošloj godini koju pandemija korona virusa nije zaustavila u poslu kojim se bavi. Stopedest kompanija iz BiH i regije bilo je sajmu a nakon zatvaranja i proteka petnaestak dana pokazalo se da niko nije obolio od korone zbog toga što je šetao sajamskim štandovima. Upravo zbog hrabrosti koju su iskazali Hašim Šabanović i Uprava Gradačačkog sajma nagrađeni su od portala Indikator.ba posebnim priznanjem za postignuće u domaćoj privredi.

- Idemo dalje. Mi moramo da okupljamo privrednike s obzirom da smo mi voćarski i poljoprivrdni kraj, kazao je Šabanović koji je najavio i ovogodišnji 48. Sajam šljive koji će se održati od 24. do 27. avgusta.

Portal Indikator.ba nagradio je skijaške Centre Jahorina, Bjelašnica, Ravna planina i Vlašić zbog ugovora o zajedničkoj karti koja je skijašima omogućio da sa jedinstvenom ulaznicom tokom zimske sezone, u periodu od 10 dana, mogu skijati na stazama ova četiri centra.
Nagradu je primio Dejan Ljevnjajić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, koja je i inicijator ovog ugovora.
- Ideja o zajedničkoj karti je potekla od nas. Imali smo paradoks da Olimpisjki centar Jahorina ima popisane ugovore sa Skijalištima Srbije, Crna Gore i Slovenije, da naša sezonska karta važi u svim tim skijaškim centrima a nismo ovdje imali tu mogućnost. Uspjeli smo na kraju da to ispregovaramo. Nama u Olimpijskom centru Jahorina to nije bio neki interes ali željeli smo da podstaknemo razvoj tih drugih zimskih centara, te s druge strane da se ponašamo kako bi to skijaši željeli da sa jednom kartom mogu da posjete sve ski centre. To odličan potez i naišao je na veliki uspjeh jer su ga skijaši prihvatili. Jezikom biznisa rečeno to je bilo pretvaranje konkurencije u partnera.

On je naveo primjer Dolomita koji imaju 12 ski centara ali nastupaju sa jednom ski kartom, sa jednom mapom i jednim menadžmentom. Time se ostvaruju ogromne uštede.

- Puno više dobijate kada kažete da imate 100 kilometara ski staza a ne 40 kilometara. Onda razvijate i grad Sarajevo jer Sarajevo može biti top ski destinacija. Imali smo zajedničku kartu i sa Sarajevskom žičarom i Sunnylandom na Trebeviću i ta karta je takođe napravila dobar rezultat tokom ljeta, kazao je Ljvanjajić, koji je najavio saradnju sa drugim bh. skijaškim centrima i u budućnosti.

Centrotrans Eurolines je zbog prepoznavanja važnosti povezivanja atraktivne destinacije Vlašić sa Sarajevom uvršten među dobitnike priznanja “Najbolji potez u turizmu” u sezioni Zima 2021.

-Linija za Vlašić bila je samo osluškivanje potreba naših korisnika. To je nešto što radimo prije svake sezone i na osnovu toga donosimo odluke kada su ove linije u pitanju. Moram reći da smo imali izazovnu proteklu godinu kada je Centrotrans saobraćao sa manje od 30 posto svojih kapaciteta. Ali, u 2021. godini vraćamo se na međunarodne puteve, a svakako ostajemo i na bosanskohercegovačkim, kazala je Aida Prolaz, predstavnica Centrotransa.

Nagrada u sektoru turizma dodijeljena je i JP Vjetrenica Ravno za ponudu paket aranžmamna koji podrazumijeva vožnju biciklima stazom stare željezničke pruge u vrijeme kad je na kontinentu snijeg i za osmišljavanje niz drugih novih sadržaja za goste koji su u zimskoj sezoni dolazili u obilazak špilje Vjetrenice.

Plaketa predstavnicima agilne Uprave Vjetrenice, saglasno prethodnom dogovoru, bit će uručena naknadno.

Predstavnici portala Indikator.ba najavili su i izbor najboljeg poteza u turizmu za sezonu Ljeto 2021. ,a potraga za najboljim poslovnim odlukama kreće sa prvim danom dolazećeg godišnjeg doba.

Svečanost su sponzorski podržali trgovački lanci dm i JYSK i Udruženje banaka Bosne i Hercegovine.

Fotografije ne: https://www.instagram.com/poslovniportalindikator.ba/
Facebook Twitter Print