Ekonomija
Rastu cijene novih stanova u Trebinju, potražnju potiču stranci
7.6.2021 05:26 | Indikator.ba
U ovoj godini u Trebinju najavljena je izgradnja deset stambenih objekata sa najmanje po 50 stanova, a povećanu gradnju prati i rast cijena.

Kako je izvijestio RTRS, cijene u novogradnji veće su za deset do dvadeset odsto po kvadratu u odnosu na prošlu godinu i približavaju se iznosu od 3.000 KM. Za domaće stanovništvo to je basnoslovan iznos, ali ne i za kupce iz Srbije i BiH, ali i one sa adresom u inostranstvu.

Gornja granica za cijenu stana trenutno je oko 2.800 KM, s tim što postoji mogućnost da kvadrat u zgradi koja tek treba da se pravi može biti i skuplji.
U Trebinju je u toku izgradnja ili se završava oko 400 stanova, a nerijetko se stanovi prodaju unaprijed.

Razlozi za skuplju cijenu stanova je povećana potražnja, položaj Trebinja, skuplji građevinski materijal, veće radničke plate, početna plaćanja, navode investitori.
- Cijene su visoke za lokalno stanovništvo, i marže su visoke za one koji grade, koji zarađuju na tome, ali u odnosu na okruženje i zemlje sa sličnim geografskim položajem, cijene su još uvijek niske, kaže Mubina van Ven Isović, vlasnica agencije za nekretnine.

Većina investitora nije voljna da govore o ovoj temi, ali tvrde da zarada na stanogradnji nije velika.
- Svi što radimo, radimo da nešto zaradimo, da idemo u minus ne bi radili... Međutim, zarada nije toliko velika kako se misli, kaže investitor Miladin Stević.

Uvažavajući činjenicu da stanove kupuju imućniji, posljedična je promjena strukture stanovništva.
- Grad Trebinje je turističko mjesto i dolaze imućniji ljudi koji ne borave tokom cijele godine, navodi Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Furtula kaže da Grad uspijeva da adekvatnom infrastrukturom prati intenzivnu izgradnju u prvoj zoni. Najavljena izgradnja aerodroma svakako će uticati na novi rast cijena stambenog prostora. Do kog nivoa, niko se ne usuđuje da prognozira.
Facebook Twitter Print