Ekonomija
NPL Monitor Bečke inicijative: Izbjegnut najgori scenario, ali rizici još postoje
8.6.2021 12:03 | Indikator.ba
Masovna državna intervencija u privredi spriječila je rast nekvalitetnih zajmova tokom pandemije Covid-19 u srednjoj i jugoistočnoj Europi (CESEE), ali kvaliteta bankarske imovine nakon postupnog ukidanja javnih mjera "ostaje nesigurna", prema najnovijem NPL Monitoru, objavljenom danas.

Izvještaj utvrđuje pad omjera NPL-a tokom 2020. godine, budući da je smanjenje NPL-a premašilo smanjenje zajmova i predujmova. Od 31. decembra 2020. omjer NPL-a u regiji ostao je relativno stabilan u odnosu na prethodnu godinu, na 3,5 posto, što je za 0,2 postotna boda manje u odnosu na kraj 2019. godine.

No, dok je "sada malo vjerojatno da će se ostvariti" najgori mogući scenarij, i dalje se očekuje porast NPL-a jer se vladine mjere počinju povlačiti. Iako opseg ostaje za vidjeti, Monitor upozorava da se nedavni porast zajmova sa znatno većim kreditnim rizicima od početnog priznavanja (zajmovi 2. faze) "može promatrati kao pokazatelj intenziviranja kreditnih rizika u budućnosti".

Vjerojatno će posebno biti pogođene i ekonomije oslonjene na sektore koji su najosjetljiviji na krizu - poput smještaja i hrane, umjetnosti i zabave, komercijalnih nekretnina ili prijevoza. Uz to, široko rasprostranjeni moratorij na plaćanje i druge mjere tolerancije "stvaraju dodatne izazove praćenja rizika za banke, stavljajući ih pod narasli pritisak", navodi se u izvještaju.

Pierre Heilbronn, potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstvo, rekao je: - Ohrabreni smo nalazima najnovijeg NPL Monitora, ali jasno je da još nismo izašli iz šume. Izvještaj šalje jasno upozorenje na opasnosti koje predstoje. Zbog toga je podrška snažnom i održivom oporavku još važnija.

Na regionalnom nivou, količina NPL-a pala je za 3,9 posto u 12 mjeseci od Q4 2019. do Q4 2020.
Slično trendu u količinama NPL-a, omjeri NPL-a nastavili su se smanjivati ​​2020. u svim zemljama osim u pet zemalja CESEE-a.

Sveukupno za regiju u 2020. godini, omjer pokrivenosti NPL pokazao je blago poboljšanje od 0,3 postotna boda, potpomognuto razboritim rezerviranjem u kontekstu Covid-19 i blagim smanjenjem NPL-a.

Prema Europskom bankarskom tijelu, ukupni udio zajmova 2. faze u Europskoj uniji popeo se na 9,1 posto ukupnih zajmova u posljednjem tromjesečju 2020., dok su zajmovi 2. faze kao udio zajmova koji su još uvijek pod moratorijom gotovo trostruko veći (26,4 posto). Zemlje Bečke inicijative u kojima se udio zajmova 2. faze najviše povećao tokom 2020. godine bile su Mađarska, Poljska i Rumunjska.

NPL Monitor polugodišnji je izvještaj Bečke inicijative, okvira za zaštitu finansijske stabilnosti Europe u nastajanju, okupljajući banke, vlade, regulatore i međunarodne finansijske institucije.
Facebook Twitter Print