Politika i društvo
Slučaj varanja građevinaca iz regiona u Sloveniji dobija sudski epilog
9.6.2021 05:58 | Indikator.ba
Slovenačka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv trojice slovenačkih državljana za koje se sumnja da su prevarili 432 radnika.

Kako se navodi, varali su uglavnom strane građevinske radnike, a prevarili su ih za najmanje 2,1 milion eura u periodu od 2011. do 2019. godine.

Kriminalistička policija u Celju je krajem maja okončala dugotrajnu istragu sistemskog kršenja osnovnih prava radnika, saopštila je u utorak Policijska uprava Celje, a prenosi slovenačka agencija STA.

Otkriveno je da su poslodavci unajmljivali radnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, a kasnije bi ih, nakon nekog vremena, ponovo zaposlili u uvijek novim "fiktivnim" kompanijama.

Osumnjičeni "fiktivni" direktori su tako upravljali sa ukupno 22 kompanije u tom periodu, dok radnicima namjerno nisu isplaćivali zarade, doprinose za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja, niti su plaćali porez i otpremnine.

Kako su radnici varani, možete pročitati u tekstu objavljenom na našem portalu 2019. godine klikom na link:

http://www.indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=23308&naslov=Prevare+bh+radnika%3A+Preko+Slovenije+do+Francuske+i+rad+za+minimalac+12+sati+dnevno
Facebook Twitter Print