Kompanije i tržišta
Sberbank se povlači iz Evrope zbog geopolitičkih razloga
10.6.2021 05:15 | Indikator.ba
Ruska Sberbank namjerava smanjiti prisutnost na europskom bankarskom tržištu za godinu ili dvije zbog pogoršanja geopolitičkih uvjeta.

To je u razgovoru za rusku novinsku agenciju TASS izjavio Lev Hasis, prvi zamjenik predsjednika uprave najveće ruske banke koja je također prisutna na bosanskohercegovačkom tržištu kroz podružćnice sa sjedištima u Banjoj Luci i Sarajevu.

- Već smo napustili Tursku. Već smo rekli da razmatramo načine kako smanjiti svoju prisutnost u Europi. Mislim na razdoblje od jedne, dvije godine, rekao je Hasis na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Sberbank je prisutan u Europi s bankarskom grupom Sberbank Europe Group koja ima sjedište u Beču i u njenom je stopostotnom vlasništvu. Sberbank Europe posluje na osam europskih tržišta - u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.

Prema podacima s kraja 2019. ima više od 3.900 zaposlenih i oko 740.000 kupaca.

Sberbank Europe postao je dio bankarske grupe Sberbank 2012. godine, kada je najveća banka u Rusiji i jedna od vodećih finansijskih institucija na svijetu s više od 96 miliona klijenata u 20 zemalja kupila austrijsku bankarsku grupu Volksbank.
Facebook Twitter Print