Komentari i analize
Philip Morris dominira duhanskim tržištem u BiH, "probudio" se i FDS
10.6.2021 05:56 | Indikator.ba
Globalni cigaretni div Philip Morris doo nastavio je biti lider na duhanskom tržištu u Bosni i Hercegovini u 2020. godini bez bliskih konkurenata, dok se na treće mjesto probio FDS doo, tvrtka koja je stvorena nakon preuzimanja Fabrike duhana Sarajevo d.d.i brine o duhanskom poslovanju, navodi analitička kuća Euromonitor, izvještava Indikator.ba.

- Iako je prodaja cigareta doživjela pad kao odgovor na pandemiju COVID-19 u 2020. godini, složena situacija donijela je i jednu korist. Zbog ograničenja nametnutih zaključavanjem i zatvaranja granica, ilegalna trgovina ozbiljno je smanjena tokom 2020. godine, navodi Euromonitor.

Philip Morris ne samo da je vodeći u prodaji cigareta nego dominira i ​novim proizvodnim područjem grijanog duhana u zemlji.

Kad je riječ o cigarama i cigarilosima Manifatture Sigaro Toscano SpA ostao je lider i u 2020. godini. U ovom segmentu nije bilo ulaska novih igrača pa tako i dalje dominiraju međunarodni stručnjaci za ovaj format, uključujući Arnold André Cigars GmbH & Co KG i The Burger Group, na drugom i trećem mjestu.

B. S.
Facebook Twitter Print