Kompanije i tržišta
Galenika bilježi rast prodaje u regiji
10.6.2021 08:29 | Indikator.ba
Srpska farmaceutska kompanija Galenika tokom prethodne tri godine je prošla intenzivni period investicija zahvaljujući kojima se repozicionirala i zauzela visoko i stabilno drugo mjesto po udjelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji.

Direktan rezultat nove vizije i poslovne strategije rezultirao je dodatnim rastom prodaje u regiji - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija za 32 posto.

Galenika je povećala prisustvo i na međunarodnim tržištima van regiona sa 4 nova tržišta i aktivno je prisutna na 14 tržišta u Evropi, Bliskom istoku i Africi, gde je izvoz povećan više nego dvostruko.

- Vizija Galenike je da bude kompanija koja donosi inovacije, kreira trendove i ne krije ambicije da ponovo s pravom stekne poziciju regionalnog lidera. Galenika je dinamičnija nego ikad ranije i sam kvalitet proizvoda i usluga odgovara modernim zahtjevima tržišta, te mi i dalje nastavljamo biti pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo. Naše investicije će biti usmjerene na savremene potrebe tržišta, te potrebe pacijenata i potrošača, što vjerujemo da će biti ostvareno kroz potencijal našeg profesionalnog regionalnog tima, izjavila je Alma Krilić Hrapović, regionalni menadžer za razvoj podaje u Galenici.

Strateški cilj Galenike je dalji razvoj kompanije i istraživanja na polju farmacije, a pri tome se ne isključuje mogućnost daljeg širenja putem akvizicije.

U kompaniji se radi na dodatnom povećanju proizvodnje i prodaje na regionalnim i međunarodnim tržištima. Također, istražuju se inovativni načini promocije postojećih proizvoda, a kompanija je posvećena i značajnom rastu portfolija - registracijom i lansiranjem po pet novih proizvoda godišnje, u narednih pet godina.

Kompanija je predana strateškim partnerstvima, a poseban fokus stavlja na regionalni rast uključujući i tržište BiH.

Galenika je prisutna na tržištu već 76 godina, a 2017. godine je postala dio brazilske NC Grupe, koja obuhvata i EMS - najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi.
Ovo je bila glavna akvizicija NC Grupe u Evropi i rezultirala je pravim strateškim partnerstvom.

Na tržištu Bosne i Heregovine Galenika je prisutna sa lijekovima na recept, OTC lijekovima (bez recepta), kozmetičkim proizvodima, kao i dodacima prehrani, uključujući i proizvode za jačanje imuniteta.
Facebook Twitter Print