Kompanije i tržišta
Huawei izabrao Sloveniju za svoje logističko središte za 19 zemalja
10.6.2021 12:17 | Indikator.ba
Huawei je za svoje regionalno središte odabrao Sloveniju, odakle će pokrivati ​​19 zemalja srednje i jugoistočne Europe.

U Sloveniji su prepoznali vrlo povoljan logistički položaj i visok nivo kvalifikacije osoblja i usluga, objasnila je regionalna direktorica Huaweija za usklađenost s carinama u Europi Beata Bogadi.

Novim regionalnim središtem Huawei će dodatno ojačati važnost svog poslovanja s lukom Koper i zračnom lukom Ljubljana i skratiti tokove opskrbe za 13 zemalja Europske unije i šest drugih zemalja izvan ove zajednice.

Procjenjuje se da će uz 40 novih radnih mjesta u Sloveniji ovo središte stvoriti i desetke miliona eura dodane vrijednosti u Sloveniji, također na račun značajnog povećanja prometa preko Luke Koper i Zračne luke Jože Pučnik, te će također povećati skladišne ​​kapacitete na Brniku, izvještavaju iz slovenske podružnice Huaweija.

Huawei je već intenzivno poslovao s lukom Koper, prevozeći otprilike 185.000 kubičnih metara tereta iz Kine do trenutnog čvorišta u Mađarskoj, a odatle na europska tržišta. Osnivanje vlastitog logističkog čvorišta u Sloveniji donijet će kupcima u Europskoj uniji kraća vremena isporuke.

Skladišta u okolici Brnika u početku će se prostirati na četiri hiljade kvadratnih metara, a u drugoj fazi na ukupno šest hiljada kvadratnih metara.

Vrijednost cjelokupne investicije je oko devet miliona eura s mogućnošću daljnjeg širenja.
Facebook Twitter Print