Kompanije i tržišta
Nakon pet godina rada: Prvi izvoz suhog cvijeta kanabisa iz Sjeverne Makedonije
10.6.2021 14:45 | Indikator.ba
Prva licencirana tvrtka za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Sjevernoj Makedoniji, NJSK Holding, objavila je da je postala prva tvrtka iz ove zemlje izvoznica suhog cvijeta kanabisa.

Izvoz kanabisa ostvaren je u Poljsku, a tvrtka je saopćila da je to rezultat pet godina napornog rada, kao i intenzivnih ulaganja u vrhunsku opremu, specijalizirano znanje i najviše standarde za ovu vrstu farmaceutske proizvodnje, kako bi se udovoljilo visokim kriterijima za kvalitetu potrebnim na europskom i svjetskom tržištu.

NJSK Holding osnovan je u avgustu 2016. godine i prva je licencirana tvrtka za uzgoj medicinske kanabisa u zemlji, a ujedno je i prva makedonska tvrtka s europskom licencom za proizvodnju farmaceutskih proizvoda na bazi kanabinoida. Do sada je svoje proizvode registrirala na tržištima u Poljskoj i Njemačkoj te preko partnerskih i sestrinskih tvrtki u Velikoj Britaniji, Brazilu i Australiji.

NJSK Holding dio je međunarodne grupe "Pharmacan International" koja, osim u Makedoniji, ima proizvodne pogone u Nizozemskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Grčkoj. Tvrtka je u 2019. godini radila s 30 zaposlenih, a u 2020. njihov broj je 38.

Portal Pari.com.mk navodi da je kompanija u posljednje dvije godine i dalje poslovala s gubitkom.

U 2019. godini NJSK Holding ostvario je prihod od oko 90.000 eura, da bi se u 2020. godine prihod povećao nekoliko puta i iznosio je 664 hiljade eura. Međutim, kako su prihodi rasli, tako su rasli i rashodi, pa je u 2019. godini minus iznosio 1,3 miliona eura, a lani 247 hiljada eura.
Facebook Twitter Print