Politika i društvo
Cinkaona Dobojineks bit će jedna od pet najvećih na Balkanu
11.6.2021 05:32 | Indikator.ba
Punim pokretanjem proizvodnje u Dobojineksu u Rudanki kod Doboja, fabrika za koju se kaže da ujedinila dva entiteta zapošljavat će 150 radnika i biti u rangu pet najvećih cinkaona na Balkanu.

Dobojineks d.o.o Doboj se bavi toplim cinčanjem raznih metalnih i čeličnih konstrukcija.

U ovoj 100 posto domaćoj investiciji pocinčajavaju se razne metalne konstrukcije kao što su dalekovodni stubovi, elementi za dalekovodne stubove, stubovi za rasvjetu, antenski stubovi, žičare, metalne konstrukcije za građevinarstvo, montažne zgrade od metala, metalne konstrukciju za industrijsku opremu i dr.

Ukupni kapaciteti pocinčavanja iznose oko 40.000 tona pocinčanih konstrukcija u godini dana.

Društvo, koje ima pet suvlasnika (Adnan Bajraktarević, Dragan Đuranović, Emir Čabrić, Mijo Ćosić i Rasim Hasanbašić), može se smatrati start-upom iako je osnovano nešto ranije ali nije obavljalo djelatnost.

U realizaciji ove investicije koja je počela prošle godine učestvuju privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH što je istaknuto kao dobar primjer saradnje.

U pokretanje kompletne proizvodnje biće uloženo 12 miliona KM, a podršku za okončanje investicije dali su Vlada RS i Investiciono-razvojna banka RS, čiji je prvi čovjek juče posjetio ovu fabriku.
Facebook Twitter Print