Kompanije i tržišta
Derubis Yachts krenuo u proizvodnju luksuznih kamp prikolica
11.6.2021 06:32 | Indikator.ba
Kompanija Derubis Yachts iz Viteza nakon uspjeha u izgradnji jahti radi na novom projektu luksuznih kamp prikolica, kazao je vlasnik kompanije Denis Kraljević u prilogu Federalne televizije.

- Luksuzne kamp prikolice će sigurno naći svoje tržište u svijetu i Evropi zbog svoje posebnosti i spoja koji smo napravili između brodova i prikolica. Radimo od materijala koji su nestandardni u toj grani proizvodnje. Radimo od poliesterske smole koja je tipična za brodove, ali svakim danom sve više se koristi u automobilskoj industriji. Mislim da smo s ovim proizvodom poentirali upravo zbog toga što smo podigli faktor sigurnosti budući da jedini na svijetu proizvodimo monolitne prikolice koje izvana dolaze iz kalupa u jednom dijelu, koje nemaju nikakvih spojnih dijelova i koje su puno otpornije na bilo kakve udarce koji bi se eventualno u prometu mogli dogoditi, kazao je Kraljević.

Potražnja za jahtama koje proizvodi Derubis Yachts sve je veća. Pogo u Vitezu ma dva kalupa od kojih svaki može proizvesti 10 do 12 brodova.

- Cilj je postaviti proizvodnju na ozbiljne noge budući da je interes tržišta za ovakvim plovilima jako velik. Naši najinteresnantiji kupci su iz zemalja u kojima turisitčka sezona traje tokom cijele godine kao što su Karibi, američko tržište, afričko tržište. To su mjesta gdje ovakvi brodovi mogu unutar jedne do dvije godine da isplate svoju investiciju. Mi smo ciljano gradili brod koji će zadovoljiti te čarter kompanije, odnosno brod koji će biti namijenjen da sav naš tudi i sav uloženi novac za godinu-dvije vrati, kazao je Kraljević.

On smatra da brodovi iz Viteza imaju prednost u odnosu na konkurenciju.

- Konkurencija proizvodi brodove već 40-50 godina a u posljednjih 20 godina nisu mijenjali modele, tako da mi imamo prednost koja se vremenom pokazala kao takva jer smo uspjeli sagledati sve njihove nedostatke. Upravo temeljeno na tim nedostacima složili smo brod koji je po mnogo čemu moderniji a usudio bi se reći po nekim osobinama i kvalitetniji od konkurencije.

Indiaktor.ba je 1. juna Denisu Kraljeviću uručio specijalno priznanje za "Najbolji poslovni potez" za 2020.godinu za proizvodnju i promociju prve jahte dužine 12 metara u cjelosti realizovanoj u brodogradilištu Vitez.
Jahta je uspješno prezentirana na sajmu nautike u Hamburgu 2020. godine a takođe i u Sarajevu, na platou ispred BBI centra.
Facebook Twitter Print