Tržište kapitala
Atlantik BB prodajom obveznica do otplate obaveza prema bankama i dobavljačima
11.6.2021 15:31 | Indikator.ba
Kompanija Atlantik BB d.o.o. Banja Luka namjerava prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi prikupiti 4,5 miliona KM kojima bi platila obaveze prema bankama po osnovu kredita i leasingu, kao i prema dobavljačima.

Kompanija će emitovati 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 100,00 KM po obveznici, ukupne nominalne vrijednosti emisije 4.500.000,00 KM. Dospijeće emisije je 10 godina,a upis i uplata počinju 29. juna.

Atlantik BB za sada planira sredstvima pribavljenim iz emisije obveznica isplatiti obaveze prema bankama po osnovu kredita u ukupnom iznosu od oko 3,8 miliona KM, a ostali iznos prikupljen drugom emisijom obveznica iskoristio bi se za isplatu obaveza prema dobavljačima.

Najviše obaveza po keeditima i leasingu kompanija ima prema NLB Banci Banja Luka 1,45 miliona KM i Intesa Sanpaolo Banci BiH 1,41 milion KM plus 450 hiljada KM revolvinga. Ostatak čine obaveze prema Našoj banci i Bosna Bank International.

S cilje obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica Aatlantik BB je izdao 120 mjenica i mjenično ovlašćenje, a pored toga upisaće hipoteku-založno pravo prvog reda na poslovno-proizvodno-skladišnim objektima u Banjoj Luci, građevinskom zemljištu koje posjeduje u vlasništvu te na dijelu materijalno-tehničkih sredstava MTS (oprema i sredstva za štampane proizvode i proizvode od papira, m/v i viljuškara).

Društvo Atlantik BB bavi se poslovima iz domena štampe, izdavaštva i izrade fine komercijalne ambalaže (kutije za prehrambenu, duhansku i farmaceutsku industriju za ručno pakovanje).
Osnivači sa po 50 posto udjela su Branislav Galić i Berislav Vuković.

Ostvareni prihod u 2020. godini je za 14,29 % niži u odnosu na prethodnu što je usko povezano sa tržišnim nestabilnostima prouzrokovanim epidomijom Covid-19 virusa.

Atlantik BB posluje na tržištu Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.
Najveći dio prihoda ostvaruje na domaćem tržištu. U poslovnoj 2020. godini 80% prihoda ostvareno je od prodaje roba i učinaka na domaćem tržištu, dok je na inostranom tržištu ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 1.063.092,00 KM.
Facebook Twitter Print