Ekonomija
Colangeli: Uložit ćemo velika sredstva u ubrzanje tranzicije zelene ekonomije
12.6.2021 05:59 | Indikator.ba
Europska banka za obnovu i razvoj predana je podupiranju ekonomija u regiji u njihovim naporima za dekarbonizaciju, rekao je njezin direktor za zapadni Balkan i čelnik za Srbiju Matteo Colangeli u prvom intervjuu nakon promocije za Balkan Green Energy.

Colangeli je rekao da EBRD aukcije obnovljivih izvora energije vidi kao najvažniji alat za transformaciju energetskog sektora, ali da će nastaviti finansirati i ugovore o otkupu električne energije.

- Krizu treba iskoristiti kao priliku za obnovu zelenijih, digitaliziranijih i inkluzivnijih ekonomija na zapadnom Balkanu. Posvećeni smo velikoj ulozi u ova tri područja. Uložit ćemo velika sredstva u ubrzanje tranzicije zelene ekonomije, posebno u pružanje boljeg okoliša i životnog standarda građanima regije, ali i u jačanje njene ekonomske konkurentnosti i atraktivnosti kao odredišta za ulaganje. Aukcije obnovljivih izvora energije vidimo kao prvo sredstvo za primjenu tehnologije, kazao je Colangeli.

Što se tiče digitalne agende, EBRD će ulagati u širokopojasnu infrastrukturu, podižući digitalnu stručnost u privatnom sektoru i podržavajući digitalizaciju javne uprave. Kad je u pitanju inkluzija, fokus će biti na ženama i mladima, s ciljem jačanja pristupa finansiranju i vještinama kroz posebne kreditne kapacitete i savjetodavne programe.

- U sva tri područja ulaganja će ići uz tehničku pomoć i savjete o politikama kako bi se stvorili uvjeti za održivi ekonomski razvoj, naglasio je Colangeli.

Na pitanje kakvu će ulogu imati EBRD u provedbi Zelene agende za zapadni Balkan, napomenuo je da postoji snažno strateško usklađivanje sa Zelenom agendom za zapadni Balkan, u skladu s ciljem postizanja omjera zelenih financija na EBRD-u od više od 50% do 2025.

- Ključni element na zapadnom Balkanu bit će podrška vlastima u formuliranju i provođenje ambicioznih strategija dekarbonizacije i preusmjeravanje s fosilnih goriva, posebno ugljena. Održivi turizam i poljoprivreda također su sektori u kojima zemlje zapadnog Balkana mogu biti konkurentne ako ih podržavaju prave politike i razvoj infrastrukture, uključujući i na regionalnom nivou. I na kraju, kružna ekonomija, koja je u velikoj mjeri nerazvijena u regiji, sve će više biti u fokusu naših aktivnosti, istkaao je, između ostalog, Colangeli.
Facebook Twitter Print