Politika i društvo
Danska organizacija tvrdi: Kineske vojne kompanije se na Balkanu predstavljaju kao civilne
14.6.2021 15:32 | Indikator.ba
U zemljama Zapadnog Balkana posluje više kineskih vojnih kompanija koje se često predstavljaju kao civilne, iako im je krajnji vlasnik kineska vojska, i pod kontrolom su komunističke partije Kine, kaže istraživač danske organizacije Vedvarende Energi Nils Riasare, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova organizacija je nedavno objavila izvještaj o prisustvu kineskih vojnih kompanija u zemljama Zapadnog Balkana.

Riasare objašnjava da je većina ovih kineskih vojnih kompanija na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog prodaje oružja u aktivnim ratnim zonama.
Kako je u razgovoru za RSE objasnio, postoji vjerovatnoća da čak i same države Zapadnog Balkana nisu uvijek sigurne da je riječ o kineskim vojnim kompanijama kada posluju sa njima.

On objašnjava da kineske vojne kompanije učestvuju u pregovorima kada je riječ o energetskom sektoru, a samo krajnje vlasništvo kompanija skriveno je kroz kompleksnu strukturu koja u nekim slučajevim uključuje više od 600 podružnica.

Srbija je nabavkom naoružanih bespilotnih letelica i projektila 2019. godine postala prva evropska zemlja koja ima ukorijenjenu vojnu saradnju sa Kinom, ali takođe, brojne kineske vojne kompanije, zainteresovane su za Srbiju u oblasti infrastrukture i u energetskom sektoru.

Govoreći o konkretnim vojnim kompanijama prisutnim u regiji on je naveo kompanije kao što su Poli grupa ili Norinco, jedna od najvećih vojnih kompanija na svijetu. Tu je i AVIC, kompanija koja ima oko 450 hiljada zaposlenih.
- Neke od ovih kompanija imaju oko 60 hiljada zaposlenih i oko 600 podružnica, tako da je bilo komplikovano povezati ko su tačno njihovni krajnji vlasnici, rekao je Nils Riasare dodajući da se lista svih kineskih vojnih kompanija koje su aktivne na Zapadnom Balkanu kao i spisak sektora gdje su najaktivnije može pogledati na sajtu gdje se nalazi cio izvještaj:

https://justfinanceinternational.org/2021/05/12/increased-activity-by-sanctioned-chinese-defence-companies-in-the-western-balkans/.
Facebook Twitter Print