Ekonomija
Međunarodne bankarske grupe nastoje se proširiti u CEE unatoč pandemiji
15.6.2021 17:26 | Indikator.ba
Posljednje istraživanje o zajmovima banaka CESEE iz Europske investicijske banke (EIB) pokazuje da međunarodne bankarske skupine ostaju predane regiji Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, sa svojim strategijama nagnutim "ka širenju ili stabilnosti" unatoč pandemiji koronavirusa (COVID-19) .
Istraživanje provedeno u proljeće 2021. pokazalo je da oko 60% bankarskih skupina namjerava održavati poslovanje u regiji, dok 30% namjerava selektivno proširiti poslovanje. Ovo je pozitivnija slika nego u prethodnim istraživanjima.

Više od 80% anketiranih bankarskih skupina očekuje da će njihova profitabilnost u regiji biti jednaka ili veća od ukupne profitabilnosti njihove grupe tijekom sljedećih šest mjeseci.
"Nakon velikog negativnog šoka COVID-19, izloženost banaka u neto saldu u regiji počela se širiti tijekom posljednjih šest mjeseci", kaže se u izvješću. Istraživanje je pokazalo da je broj banaka koji su izvijestili o smanjenju izloženosti prema regiji niže od onih koji izjavljuju povećanje izloženosti.
"Naše najnovije istraživanje pokazuje da su odgovori politike na šok COVID-19 bili ključni u ograničavanju naglijih i negativnih učinaka na bankarski sektor u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi 2020. i početkom 2021.", rekao je potpredsjednik EIB-a odgovorni za ekonomske studije, Ricardo Mourinho Félix, izvještava bne intellinews.

Samo je nekoliko bankarskih grupa signaliziralo smanjenje, i to samo u smislu financiranja unutar grupe. U međuvremenu, bankarske skupine očekuju porast prekogranične izloženosti.

Međutim, postoje različita gledišta među zemljama u regiji, pri čemu banke izdvajaju Bosnu i Hercegovinu i Kosovo kao da imaju znakove povećanja nižeg tržišnog potencijala, dok u drugim zemljama vide srednji do razumni tržišni potencijal.

Međutim, u izvješću se dodaje: - Prije pandemije COVID-19 izloženost je oscilirala, što odražava povećanu razinu globalne nesigurnosti i nestabilnosti. To zahtijeva oprezan pristup pri tumačenju trenutnih ishoda.
Potražnja za kreditima i kreditnim linijama porasla je u šest mjeseci prije sastavljanja istraživanja, oporavljajući se od naglog smanjenja zabilježenog u drugom i trećem tromjesečju 2020. To je bilo prvo smanjenje ukupne potražnje u šest godina.
Facebook Twitter Print