Život i umjetnost
Muzej bankarstva Slovenije Bankarium otvoren u Ljubljani
20.6.2021 05:13 | Indikator.ba
Muzej bankarstva Slovenije Bankarium otvoren je u subotu u Čopovoj ulici u Ljubljani.

Muzej prikazuje slovensku bankarsku baštinu - od Kranjske hranilnice do Nove ljubljanske banke. Misija muzeja jeste da posjetitelji upoznaju istoriju, steknu iskustvo bankarske prakse i finansijsko znanje.

Na otvorenju muzeja u Gradskoj štedionici u Ljubljani, Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a i predsjednik Instituta za kulturnu baštinu NLB-a, rekao je da Bankarium nije samo muzej, već i digitalno središte za finansijsku pismenost.

- Nalazimo se u zgradi koja je srce NLB-a, a usuđujem se reći da je to i srce slovenskog bankarstva, opisao je Brodnjak zgradu u kojoj najstarija operativna bankarska poslovnica u zemlji kontinuirano posluje od 1905. godine, prenosi Delo.

Iako su mnogi prije nekog vremena najavili kraj bankarstva, ono je jače nego ikad i bit će među nama u budućnosti, naglasio je.

Posjetitelji muzeja mogu vidjeti zbirku novčanih valuta koje su se koristile u Sloveniji u posljednjih 200 godina, a mogu pogledati i unutrašnjost bankomata i trezora banke.

Ustanovljenje muzeja bankarstva predložili su kupci u istraživanju tržišta prije gotovo 10 godina. Ideja se oblikovala u projektu 2018. godine, kada je Ministarstvo kulture prepoznalo umjetničku i muzejsku zbirku kao nacionalno blago.
Facebook Twitter Print