Život i umjetnost
Sjeverna Makedonija odlučna da privuče "kanabis turiste"
27.6.2021 06:30 | Indikator.ba
Sjevernomakedonsko vladino tijelo za regulaciju kanabisa radi na izradi zakonskog okvira za dekriminalizaciju, legalizaciju i upotrebu ove substance, objavila je vlada 24. juna.

Zemlja je legalizirala upotrebu medicinske kanabisa 2016. godine. U novembru 2020., socijaldemokratski premijer Zoran Zaev rekao je da podržava dekriminalizaciju, ali i legalizaciju konzumiranja kanabisa, navoeći da će to pomoći turističkoj i ugostiteljskoj industriji u zemlji.

Publikacija turističke industrije Travel Daily News izvještava da je turizam kanabisa sve veće područje. Umjesto kao vinski turizam gdje entuzijasti posjećuju vinograde, turisti kanabisa posjećuju područja u kojima je droga legalna, navodi bne intellinews.

Na drugom sastanku radna grupa je usvojila definicije pojmova "dekriminalizacija", "legalizacija" i "depenalizacija" u vezi s upotrebom kanabisa, navodi se u vladinoj izjavi.

Definicije pojmova potrebne su za bolje razumijevanje nivoa dopuštene upotrebe kanabisa, uključujući rekreacijsku upotrebu.

Radna grupa također je donijela odluku o izradi komparativne analize modela upotrebe kanabisa u 10 država svijeta - Albaniji, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Izraelu, Nizozemskoj, Portugalu i Španiji, kao i u Koloradu i Kaliforniji u Sjedinjenim Državama.

Vlada Sjeverne Makedonije povukla je prve konkretne poteze za dekriminalizaciju upotrebe kanabisa uspostavljanjem radne grupe za izradu zakonodavnih promjena u tom smjeru u maju.

Grupu čine institucije, udruge i organizacije civilnog društva, uključujući predstavnike premijerovog ureda i ministarstava zdravstva, pravosuđa i ministarstva unutarnjih poslova.

Mandat radne grupe uključuje uredbu o dekriminalizaciji i legalizaciji posjedovanja i uzgoja kanabisa za ličnu upotrebu, uspostavljanje Agencije za kanabis i povećanje broja zdravstvenih uvjeta za koje bi se kanabis koristio.
Facebook Twitter Print