TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Mraz u Nevesinju
16.7.2021 06:51 | Indikator.ba
Odlukom o izgradnji luke za pretovar tereta na rijeci Savi općina Orašje (Federacija BiH) napravila je najbolji poslovni potez u julu tekuće godine što pokazuju rezultati istraživanja poslovnog portala Indikator.ba.

Tamošnje općinske vlasti prepoznale su tendenciju razvijenih država i zahtjeve poslovne zajednice za rasterećenjem postojećih transportnih cestovnih i željezničkih koridora i potrebu njihovog usmjeravanja na riječne puteve. Uz to i razvoj turizma u opšinama s jedne i druge obale rijeke bio je dodatni motiv lokalnim vlastima Orašja da se odluče za ovaj projekat.

Nakon što je svojim odlukama i investicionom politikom u proteklom periodu privukla kompanije iz tridesetak zemalja Evrope Opština Derventa tokom juna učinila je to i sa kineskom firmom Healtcare koja će ovdje otvoriti fabriku proizvoda od memorijske pjene. Time je iznova potvrdila da je ovaj prostor "raj za privrednike".

Višestruko je značajna odluka tekstilne kompanije "Mraz" sa Pala da kupi nevesinjsku fabriku tekstila "Klaudija" i otvori proizvodni pogon sa oko 150 zaposlenih. Tako će Nevesinjci sačuvati radna mjesta i tradisiju tekstilne proizvodnje u ovoj decenijama nerazvijenoj opštini. Proizvodit će odjevne predmete uglednih modnih marki "Greiff" i “Kübler”.

Cinkarna Doboj opredjelila se da novim ulaganjem zauzme poziciju najveće cinkarne u Evropi što će u budućnosti rezultirati bržim razvojem i većim zapošljavanjem. Konačno kao izvrsnim ocijenjen je i potez općine Tomislavgrad da privuće i prihvati švedskog investitora koji će ovdje otvoriti tvornicu liftova.

To su samo neke od top investicija na koje Indikator.ba u okviru projekta "Najbolji poslovni potez" skreće pažnju javnosti na ekonomski i društveni aspekt dobrog često i hrabrog vođenja poslovne politike. U taj rang analitičari ovog portala stavljaju i proizvodnju i promociju nove automatske puške u pogonima travničke tvornice BNT, prvi pogon za preradu voća i povrća po principu "od njive do trpeze" koji je u Golom Brdu otvorilo privatno preduzeće porodice Lazić, te uspjeh firme "Izazov" iz Kalesije koja se u oštroj konkurenciji izborila za posao opremanja luksuznih kruzera koji krstare svjetskim morima.

Najbolji poslovni potez u regiji tokom juna je donošenje zajedničke poslovne platforme zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije čijim se provođenjem stvaraju uslovi za bolju ekonomsku saradnju, ubrzavaju poslovne aktivnosti i omogućava zajednički nastup na drugim tržištima.

Na listi najboljih odluka u regiji našla se i kanadska kompanija Magna International koja će proširiti proizvodnju retrovizora za automobile i na tom biznisu uz sadašnjih 40 zaposliti oko 1.200 radnika te Albanije koja je raspisala prvi natječaj za izgradnju vjetroelektrana. Najveću investiciju u junu najavila je hrvatska Podravka: u razvoj proizvodnje uložit će 667 miliona euro! U ovom času Podravka ozbiljno konkuriše za ovogodišnjeg pobjednika u kategoriji najboljih poteza u regiji.

Iz dosta skromnog spiska evidentiranih poslovnih poteza kao najbolji na kontinentu uvršten je je prodaja udjela SWISSRe u kompaniji PHOENIX Group u vrijednosti od 437 miliona engleskih funti a u ostatku planete prodaja turskog rastućeg biznisa u proizvodnji sosova Assan Foodsa američkoj kompaniji za hranu i napoj Kraft Heinz sa sjedištem u Čikagu. Cijena tog preuzimanja je 100 miliona američkih dolara. No pri konačnom uvrštavanju na listu najboljih poteza prošlog mjeseca ona nije bila presudna koliko činjenica da je riječ o kompanijama koje kotiraju u vrhu svjetskog biznisa sa hranom i nastanku nove – veće i jače: pete po veličini u svijetu i treće u SAD.

Priredio: Hajdar Arifagić

SUTRA: Najbolji potez: Val investicioja zapljusnuo BiH
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA