Ekonomija
BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate
16.7.2021 12:14 | Indikator.ba
Bosni i Hercegovini odobren je izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. ''''Dosadašnji napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu priliku za razvoj i unaprjeđenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH'''', poručio je ministar Košarac. On je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje te gospodarskim subjektima iz BiH odobren izvoz od strane nadležnih institucija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

''''Ured za veterinarstvo BiH zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene nužne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano vršiti'''', naglasio je ministar Košarac. Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje te razvoja poljoprivrednog sektora.

''''S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata s Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je europsko tržište sa 500 milijuna potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda'''', naveo je ministar Košarac.
Facebook Twitter Print