Ekonomija
Sarajevski aerodrom ubjedljivo najzauzetiji u junu
17.7.2021 05:47 | Indikator.ba
Sarajevski aerodrom bio je ubjedljivo najzauzetiji aerodrom u Bosni i Hercegovini u junu, pokazuje statistika Direkcije za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine.

Ukupno su aerodromi u BiH u junu opslužili 105.434 putnika, a nešto manje od 70 posto ili ukupno 71.985 putnika prošlo je kroz najveći bosanskohercegovački aerodrom - sarajevski.

Tuzlanski aaerodrom zabilježio je u junu 23.006 putnika, a banjalučki ih je ukupno imao 10.367.

Mostarski aerodrom faktički i nije radio, jer je u junu imao svega 76 putnika koji su došli iz kategorije zračnih taksija i komercijalnih poslovniih letova i "ostalih kretanja".

Broj putnika u junu je dvostruko veći nego u maju, kada je na četiri bh. aerodrom registrovano 52.468 putnika.

Aerodromi u BiH bilježe osjetniji oporavak prometa u posljednja dva mjeseca, a snažan rast broja putnika u junu rezultat je popuštanja javnozdravstvenih mjera i manje ograničanja u putovanjima.

Pritom Sarajevski aerodrom ima najbolju izvedbu budući da je uspio obnoviti značajan broj ranijih aviolinija, a pojavili su se i novi avioprijevoznici poput Kuwait Airwaysa, Jazeera Airwaysa, Gulf Aira i Salam Aira, koji dovode turiste iz zemalja Golfa u Bosnu i Hercegovinu tokom ljetne turističke sezone.

Ipak, broj putnika na sarajevskom aerodromu još je poprilično daleko od pretpandemijskog nivoa.

U junu ove godine bilo je gotovo 50.000 manje putnika nego u junu 2019. godine, kada je aerodrom opslužio rekordnih 119.205 putnika.
Facebook Twitter Print