TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Val investicija zapljusnuo BiH
17.7.2021 10:29 | Indikator.ba
Portal Indikator.ba već duže vremena radi na tome da projekat "Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji Evropi i ostatku svijeta" učini medijski interesantnijim, a ekonomski atraktivnijim pri čemu kompanije čiji se potezi rangiraju i prezentiraju mogu profitirati marketinški, ali i na berzi .

S tim u vezi u proteklim mjesecima bukvalno smo "kopali" po poslovnim uspjesima i uporedno analizirali dobre prakse i odluke. To nam je tokom marta, aprila i maja omogućilo da na osnovu stečenih saznanja možemo markirati privredne tokove, poslovne politike, smjerove kretanja kapitala i prepoznati na šta se investitori fokusiraju.
To je i razlog što u ta tri mjeseca nismo pojedinačno objavljivali rezultate rangiranja kako smo to ranije činili. Ovog puta umjesto toga u prilici smo prezentirati neke od zaključaka naše "dubinske" analize. Prvi i ohrabrujući je taj da se Bosna i Hercegovina u spomenutim mjesecima našla na udaru domaćih i stranih investitora.
Prevent je započeo izgradnju bolnice u Sarajevu, tešanjska privreda ulaže novac u pet vlastitih solarnih elektrana, GIKIL Lukavac deset miliona KM u zaštitu okoliša, Elektroprivreda BiH 255 miliona KM u rudnike uglja, Bosanski Petrovac izdao je koncesiju za izgradnju solarnog parka vrijednog 100 miliona KM, a LIDL osnovao kompaniju u BiH, itd.

A sve su to najbolji potezi iz spomenutih mjeseci. Pri tom Bosna i Hercegovina postaje interesantna za američke i ruske aviokompanije koje su najavile otvaranje aviolinija što je dodatni impuls i za biznis i biznismene na što se čeka više od dvije decenije.

Naše analize pokazuju da su pojedine kompanije, poput sarajevskog Bosnalijeka, našle način kako da vlastite dionice, čija cijena na berzi raste, neprestano čini interesantnim za investitora. Jedan od dobrih poteza pri tom dogodio se u maju kada je iz ove farmaceutske kompanije krenuo izvoz za Irak i skinut embargo sa vijesti o mogućoj izgradnji fabrike lijekova u Libiji.

Važnim smatramo to što je vlasnik slovenske kompanije Snežić porezni inženjering d.o.o. na osnovu iskustva stečenog poslujući ovdje javno pozvao pojedince i kompanije iz svoje države da ulažu u BiH.

Konačno: najbolji poslovni potez u BiH u ovom periodu napravio je APPLE jedna od najvećih svjetskih tehnioloških kompanija jer je prva strana firma koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su kupili građani BiH. Ta vijest je neopravdano neprimjetno objavljena u medijima niti su se mediji bavili pitanjem kada će to učiniti i drugi koji ovdje ostvaruju profit. A u pitanju su stotine miliona KM koje otiču iz naše zermlje po osnovu neplaćenog PDV-a. O tome je javno govorio i Ratko Kovačevićm portparol Uprave za indirektno oporezivanje što je u martu evidentirano kao izvrstan potez!

Zanimljivi procesi odvijaju se i u regiji. To zaključujemo na osnovu sljedećeg: kompanije zemalja zapadnog Balkana zajednički će nastupiti u Betrlinu, Dubaiju i Šangaju; kosovski trgovački lanac DEPPO ozvaničio širenje u regiji, Crna Gora je ukinula putaine na ključnoj saobraćajnici kojom je povezana sa BiH, a prištinski aerodrom postao najprometnija zračna luka u ovom dijelu Evrope.

Na listi najboljih poteza evidentirano ih je i nekoliko iz Sjeverne Makedonije poput ulaganja njemačkog kapitala u proizvodnju ambalaže za vakcine što su tamošnji mediji označili kao "najveću investiciju u zemlji": firma biznismena iz ove zemlje izabrana je za strateškog partnera Tesle, a Alkaloid odlučio da uloži četiri miliona euro u pokretanje proizvodnje vlažnih maramica...

U najveću investiciju ušla je Hrvatska odlučivši da za devet borbenih aviona tipa Rafale proizvedenih u Francuskoj u narednih nekoliko godina plati 999 miliona euro. No ako je suditi po onome čemu su hrvatski mediji posvetili mnogo više pažnje najbolji poslovni potez je prodaja primorskog hotela Sunce čime su bogati Arapi na velika vrata ušli na obalu Jadrana!

Srbija i dalje bilježi uspjehe u privlačenju stranog kapitala: stigao im je japanski NIDEC spreman da investira dvije milijarde euro što se, uzme li se u obzir samo iznos, može smatrati najboljim potezom i u Evropi i u ostatku svijeta! Po tom kriteriju na listu najboljih poteza uvrštena je i akvizicija - prodaja firme NORDEUS američkoj kompaniji Take-TWO za 378 miliona američkih dolara.

O dobrim i najboljim poslovnim potezima u Evropi i svijetu biće posebno riječi u tekstu koji je u pripremi. Na osnovu prikupljenih podataka zasad samo možemo konstatovati da tamo nagon za ulaganjem i utrka za investitorima nisu bili tako žustri i izdašni

Pripremio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA