TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez je sve što radi Rimac
18.7.2021 05:14 | Indikator.ba
Kompanija "Rimac Automobili" postala je lider evropske i svjetske auto industrije a njen vlasnik Mate Rimac biznismen na kojeg s respektom gleda i multimilijarder i vlasnik Tesle Elon Musk. Rimac je ovog proljeća sa Porescheom obezbijedio novu investiciju od 70 miliona euro, potom objelodanio da će u novi kampus kompanije uložiti 200 miliona eura (dajući time do znanja da će mu to biti "dugoročni dom" te da sa svojim biznisom ostaje u Hrvatskoj).
Konačno prošlog mjeseca ugovorio je posao života: preuzimanje Bugatija što se u Hrvatskoj smatra najvećim poslovnim uspjehom. Što se analitičara portala Indikator.ba tiče sve što Rimac radi može nositi oznaku "Najbolji poslovni potez“.

U odnosu na mnoge druge industrije u Evropi i ostatku svijeta tokom marta, aprila, maja i juna autoindustrija je imala najveći broj dobrih poslovnih poteza: Toyota je donijela odluku da započne izgradnju grada budućnosti, Volkswagewn najavio gradnju 6 gigatvornica baterija u Evropi do 2030. godine, a Ford proizvodnju novog komercijalnog vozila u Rumuniji u što će uložiti 300 miliona američkih dolara; Rolls-Royce u aprilu zabilježio najbolju prodaju u 116 godina postojanja a HONDA Legend u prodaju pustila prvi samovozeći automobil.

Mimo autoindustrije najbolje poslovne poteze u periodu mart-maj napravili su: SWISSRe prodajom udjela u PHOENIX GROUP za 437 miliona funti; KRAFT HEINZ (kupio turskog proizvođača sosova za 100 miliona USD); MOL Group (preuzimanje maloprodajne mreže OMV) Fliy Mobitely (za predstojeću ekspanziju uzeo finansijsku injekciju od 650 miliona USD). Svjetski posao proljeća je obavila tvrtka MONDELEZ kupivši za dvije milijarde USD kompaniju CHIPITA koja se bavi proizvodnjom grickalica i Alibaba sa ulogom od 350 miliona USD u tursku kompaniju TRENDYol i konačno nakon što je obavio novu akviziciju Infobip je krenuo u stvaranje najveće developerske konferencije na svijetu.

Nema dakle sumnje u to da je oporavak nacionalnih i globalnih ekonomija krenuo u dobrom smjeru i intenzitetu, a sudeći po do sada prikupljenim informacijama tako se nastavlja i u ovom mjesecu.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA