Život i umjetnost
Sarajevo Film Festival bit će održan u augustu, format prilagođen pandemiji
19.7.2021 17:33 | Indikator.ba
Vlasti Sarajevskog kantona i epidemiološki krizni štab dali su saglasnost za održavanje Sarajevo Film Festivala (SFF) i on će se ove godine održati od 13. do 20.augusta, potvrdio je u ponedjeljak osnivač i direktor ove najveće regionalne filmske smotre Mirsad Purivatra.

- Ako ne bude pogoršanja epidemiološke situacije SFF će se odvijati uz prisutnost i publike i gostiju. Očekujemo kako će ovo biti festival koji će barem dijelom podsjetiti na format iz ranijih godina, kazao je Purivatra na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Najavio je kako su u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima dogovorene mjere u skladu sa okolnostima kakve vladaju u razdoblju pandemije, što podrazumijeva provjere zdravstvenog statusa publike i sudionika na ulazima kao i korištenje manjih prostora s ograničenim brojem sudionika.

Prošle je godine SFF održan u krajnje reduciranom online formatu zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Sarajevu, a Purivatra je kazao kako će ovoga puta biti iskorištena iskustva drugih sličih manifestacija poput festivala u Cannesu.

- Želimo na taj način vratiti Sarajevu barem dio kulture i filma, kazao je Purivatra.

Potvrdio je kako će u augustu gost SFF-a biti čuveni redatelj Wim Wenders, kojemu će biti uručena nagrada počasno Srce Sarajeva.

Uz retrospektivu njegovih filmova bit će upriličeno i njegovo predavanje mladim filmskim stručnjacima, a bit će prikazana i obnovljena verzija njegovog kultnog filma "Hotel od milion dolara".

Uz to će biti organiziran i posebni program u okviru mreže filmskih festivala jadranske regije u koju je uključen i Zagreb.

Novina 27. SFF-a je i to što će od ove godine biti uvedena nagrada za najbolju televizijsku seriju proizvedenu i prikazanu u državama bivše Jugoslavije u protekle dvije godine, a nominirano je 16 takvih ostvarenja.

O nagradama za najbolja ostvarenja u kategoriji igranog filma odlučivat će žiri čija je predsjednica glumica Jasna Đuričić.
Facebook Twitter Print