Politika i društvo
Srbija očekuje masovniji dolazak radnika iz Indije
20.7.2021 16:43 | Indikator.ba
Srbija narednih godina, zbog nedostatka domaća radne snage, može da očekuje najezdu radne snage iz inostranstva, prije svega iz Indije, ne samo u građevinskom sektoru, već i u firmama koje se bave proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, rekao je predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković.

On je za Betu rekao da je masovniji dolazak radnika iz Indije, kako bi se nadomjestio nedostatak domaće kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage, djelimično usporila pandemija virusa korona, ali da ih u budućnosti treba očekivati u većem broju jer dolaze u grupama od po 500 ljudi.

- Prošle godine u Srbiji je registrovano oko 12.000 stranih radnika, a procjenjuje se da je taj broj do sada nadmašen za oko 50 odsto. Radnici, osim iz Indije, dolaze i iz Kine, Turske, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rusije Ukrajine…, rekao je Torlaković.

Dodao je da je kompanija Behtel-Enka koja gradi Moravski koridor prije nekoliko mjeseci trebalo da dovede iz Indije i Turske 1.400 radnika koji bi bili smješteni u kampu sa izvanrednim uslovima za život, ali je pandemija onemogućila pa je raspisan oglas za domaće radnike.

On je rekao da je indijskim i drugim radnicima plata od 300 dolara "velika" i da od toga 100 dolara mogu da pošalju porodici.

Prema njegovim riječim prosječna zarada u građevinarstvu je 51.000 dinara, što je malo za skoro cjelodnevni, rizičan posao, jer u Njemačkoj mogu da zarade četiri-pet- puta više.

Torlaković je rekao da Srbija nedostatak radne snage u građevinarstvu rješava sve labavijom procedurom za njihov dolazak, pa ih ovdje na brzinu obučavaju za razne zanatske poslove uz povlačenje domaćih majstora iz penzije.
Facebook Twitter Print