Politika i društvo
Strauss Adriatic: Kafa će poskupiti u sljedeća dva mjeseca
21.7.2021 05:44 | Indikator.ba
Poskupljenje sirove kafe prouzrokovaće veću cijenu kafe u maloprodaji u Srbiji, izjavio je generalni direktor Strauss Adriatic, kompanije koja stoji iza Doncafe brenda, Siniša Daničić.

- Strauss Adriatic,održava stabilnu cenu kafe od 2017. godine kada je i bilo posljednje poskupljenje naših proizvoda. Industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom kada je riječ o očuvanju stabilnosti. Trenutne cijene sirove kafe su za oko 70 odsto veće nego početkom godine, a njena cijena učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cijene finalnog proizvoda, kazao je Daničić za Danas.rs

Kako je dodao, pored skoka cijena sirove kafe, do danas su i akcize na kafu uvećane 8,5 odsto, što je specifičnost lokalnog tržišta.

- „Do sada smo cjenovne oscilacije uspijevali da apsorbujemo u korist naših potrošača i na račun sopstvene profitabilnosti, ali ovo povećanje cijena sirove kafe je preveliko i nema sumnje da će se odraziti i na naše tržište. Pokušaćemo da amortizujemo trenutno kretanje i globalno poskupljenje na berzi, ali vjerujem da ćemo prve cjenovne korekcije primijeniti prije kraja trećeg kvartala 2021. godine, rekao je Daničić.

Istakao je da se još ne zna precizno koliko će to poskupljenje iznositi, ali će se kompanija potruditi da bude najmanje moguće, kako ne bi ugrozila ljubitelje kafe.

- Skok cena sirove kafe na svetskom tržištu prevashodno je uslovljen globalnom covid-19 pandemijom, ali i velikom sušom u Brazilu, najvećom u posljednjih 20 godina. Sa druge strane, Vijetnam je imao dosta dobru godinu, međutim tu smo se susreli sa velikim logističkim izazovima koji su se reflektovali na nedostatak i kašnjenje kontejnera i očekujemo da će se to intenzivno nastaviti i u drugoj polovini godine, rekao je Daničić.

- Tokom prošle godine, kako je COVID-19 pandemija odmicala, logistika je postajala sve zahtjevnija i danas smo svjedoci da je brodsko-kontejnerski transport postao jedna od najvećih prepreka. Cijene kontejnera i transporta su porasle od 12 do 15 puta u odnosu na period prije korone i u ovom trenutku nije poznato kada će se opet uspostaviti balans. Kako su i cijene svih repromaterijala, poput kartona i folija, u konstantnom rastu, biće pravi podvig obezbijediti ih pravovremeno“, rekao je Daničić.

Po njegovim riječima pandemija nije uticala na rast konzumacije kafe, ali je dovela do ublaženja pada, što je trend nekoliko posljednjih godina.
Facebook Twitter Print