Život i umjetnost
Naučno istraživanje provedeno na Exitu: Festivali nisu mjesto za masovno širenje virusa
21.7.2021 06:03 | Indikator.ba
Festivali nisu mjesto za masovno širenje virusa - zaključak je naučnog istraživanja provedenog u protekle dvije sedmice u Novom Sadu, kako bi se procijenio utjecaj Exit festivala na širenje Covid-19.

Izmjerena je i djelotvornost sigurnosnog protokola "Safe Events Serbia", koji je rigorozno primijenjen na festivalu, a istraživanje dokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model prema kojem se i najmasovnija događanja mogu odvijati potpuno sigurno.

Mjere ograničenja izlaza strogo su se provodile i provedeno je 16.111 provjera sa digitalnim zelenim certifikatom, od kojih je čak 95 posto cijepljeno. Za sve one koji nisu imali valjani digitalni zeleni certifikat, organizirano je besplatno probno razdoblje. U 5 dana testirano je 18.336 ljudi, a 0,05 posto testiranih bilo je pozitivno. Naravno, nisu smjeli ući na festival, ali medicinski radnici su se pobrinuli za njih. Posjetitelji iz inozemstva provjeravani su u skladu s dokumentacijom s kojom su ušli u zemlju, što je u većini slučajeva bio PCR test.

Naime, ukupno 345 ispitanika podijeljeno je u dvije skupine - cijepljene i one koji su na festival ušli s negativnim testom, prenosi "Exitfest.org". Testirani su prije ulaska na festival, od 8. do 10. jula, a pozitivna je bila samo jedna osoba koja svakako nije smjela ući. Test je ponovljen nakon 7 dana, od 15. do 17. jula, a rezultati su više nego ohrabrujući - u obje skupine nije bilo niti jedne osobe pozitivne na Covid-19!

Organizacija Exit kaže da će ovo istraživanje ubrzati povratak svjetske glazbene industrije u normalu.
Facebook Twitter Print