Kompanije i tržišta
Hoće li Aluminij pokrenuti pogon Anoda?
22.7.2021 07:09 | Indikator.ba
Na dnevnom redu Skupštine dioničara mostarskog Auminija koja je zakazana za 9. avgust 2021. godine nalazi se i donošenje Odluke o zaključenju ugovora o zakupu pogona Anoda društva Aluminij d.d. Mostar sa društvom Aluminij Industrija d.o.o.

Pokretanje pogona Anoda predviđeno je sporazumom o poslovnoj saradnji s izraelskim investitorom, a iz Aluminij Industrije još su u januaru ove godine tražili da iskoriste ekskluzivno pravo koje im daje potpisani ugovor i aktiviraju pogon Anoda i angažiraju radnike.

Međutim, u dokumentu koji je krajem februara usvojila Vlada FBiH konstatovano je da "Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije smatra da još nisu stečeni, odnosno ispunjeni svi preduvjeti iz članka 4. Ugovora temeljem kojih bi društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij Industrija d.o.o. Mostar pristupila potpisivanju novog ugovora o zakupu pogona Anode".

U Aluminij Industriji naveli su da bi aktiviranje pogona Anoda bilo veliki investicijski projekat sa značajnim troškovima. Plan ponovnog pokretanja bi bio podijeljen u 3 faze koje bi obuhvatile pregled stanja i opreme, čišćenje i sanaciju kvarova, testiranje opreme i puštanje u rad.

U prvoj fazi bilo bi angažirano 10 radnika i trajala bi 5 dana, druga faza 30 radnika i 12 sedmica, a treća 70 radnika i 2 sedmice. Za realizaciju ovog projekta, kako su naveli iz Aluminij Industrije, bilo potrebno da društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij industrija d.o.o. Mostar, sklope ugovor o zakupu pogona Anoda.

Sudeći prema najavama za Skupštinu dioničara, ugovor o zakupu pogona Anoda mogao bi biti odobren, a Aluminij Industrija krenuti u novu fazu investiranja.

Iz Aluminij Industrije kazali su prilikom uručenja priznanja portala Indikator.ba ovoj kompaniji za "Najbolji poslovni potez" u junu ove godine da je za 2022. planirano vraćanje još jednog pogona u rad, a za 2023. predviđena je izgradnja solarnih panela.
Facebook Twitter Print