Politika i društvo
Pandemija Covid-19 promijenila protok putnika u regiji
22.7.2021 17:58 | Indikator.ba
Zračne luke širom bivše Jugoslavije nastavljaju vraćati ​​broj putnika neravnomjernim tempom, s 3.367.502 putnika u prvoj polovici godine.
U većini zračnih luka brojke su se počele poboljšavati tokom drugog tromjesečja jer je većina europskih tržišta počela smanjivati ​​ograničenja vezana uz pandemiju i počela ublažavati ograničenja na nebitnim putovanjima, izvještava Ex-Yu Aviation.

Priština je i dalje jedna od najuspješnijih u bivšoj Jugoslaviji, jer je bila najbliža svojim rezultatima prije pandemije tokom prvog polugodišta, prevezavši 32,4% manje putnika nego tokom razdoblja januar-juni 2019. godine. Također, prištinski aerodrom registrirao je snažan početak jula.

S druge strane, ljubljanska zračna luka ispala je sa liste deset najprometnijih u bivšoj Jugoslaviji. Zračna luka ostvaruje samo 8,9% svog prometa prije pandemije, a Slovenija je jedno od najugroženijih tržišta u Europi.

Ljubljanski aerodrom nadmašio je aedrorom u Tuzli, koja je, s jednom aviokompanijom i značajnim ograničenjima putovanja, opslužio 19.315 putnika više od svog slovenskog kolege.
Komentirajući spori tempo oporavka tokom prve polovice godine, Zračna luka Ljubljana primijetila je: - Statistika i analiza moraju se staviti u kontekst. Zračni promet u Sloveniji je isključivo međunarodne prirode (nema domaćih letova). Mi smo među zemljama koje su imale najduže i najstrože zaključavanje, a Slovenija nema prometa koji generiraju iseljenici, niti se može osloniti na masovni turizam.

Među manjim zračnim lukama u regiji, mostarska zračna luka ove godine nije imala gotovo nikakvog prometa i nedostaje joj redovnih letova. Nedavno je zadan novi udarac jer je Eurowings otkazao planove za obnavljanje operacija iz Dusseldorfa, koji su se planirali izvoditi jednom sedmično ovog ljeta.

Pandemija Covid-19 značajno je promijenila protok putnika u regiji i potpuno izmijenila ravnotežu među najprometnijim zračnim lukama u bivšoj Jugoslaviji. Tokom prve polovice pretpandemijske 2019. godine zračna luka Beograd bila je najprometnija, a slijedili su je Zagreb, Split, Dubrovnik, Skoplje, Priština, Ljubljana, Podgorica, Sarajevo i Tivat.

(Grafikon: Ex-Yu Aviation)
Facebook Twitter Print