Ekonomija
Pokrenuta platforma za transfer tehnologije vrijedna 40 miliona eura
27.7.2021 12:29 | Indikator.ba
Europski investicijski fond (EIF), dio Grupe Europske investicijske banke, saopćio je da je udružio snage sa slovenskom državnom izvoznom i razvojnom bankom, SID bankom, i Hrvatskom državnom razvojnom bankom HBOR kako bi pokrenuo plaformu za Srednjoistočni europski transfer tehnologije (CEETT), novu regionalnu platformu vrijednu najmanje 40 miliona eura za ulaganje u transfer tehnologije.

- CEETT će ulagati u fondove rizičnog kapitala i finansirati inovativne tehnološke istraživačke projekte i zaštitu intelektualnog vlasništva univerziteta i istraživačkih instituta u Sloveniji i Hrvatskoj. Također će finansirati komercijalizaciju naučnih dostignuća i istraživačkih projekata, saopćio je EIF u ponedjeljak.

Ovo je prva multinacionalna investicijska platforma za transfer tehnologije ikada pokrenuta u Europskoj uniji.

EIF procjenjuje da će univerziteti i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj na koje cilja platforma generirati više od 350 patentnih prijava i 100 spin-off tvrtki u sljedećih pet godina. Ulaganje u inovacije i transfer tehnologije bit će ključno za dugoročnu održivu zelenu ekonomiju, stvaranje radnih mjesta i globalnu konkurentnost Europske unije, naveo je EIF.
Facebook Twitter Print