Politika i društvo
Općina Konjic podržava gradnju MHE na rijeci Neretvici
28.7.2021 05:47 | Indikator.ba
Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić izrazio je bezrezervno opredjeljenje za realizaciju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u skladu s ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Na sastanku načelnika Ćatića i izvršnog direktora za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senada Salkića ukazano je da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vode do tužbe od investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje.

Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi s osiguranjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcijskog plana s jasno definiranim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da osigura nesmetani pristup gradilištu.

- Stav općine Konjic je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredijeljenost i suglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u idućem razdoblju, naglasio je Salkić.

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i sudionicima događaja od 1. juna 2020. i 14. juna 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic, priopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić u odvojenim saopćenju zamolio je "sugrađane da budu racionalni i da pruže podršku u iznalaženju prihvatljivog rješenja za sve strane".

- Znate da je ovaj problem naslijeđen iz 2009. godine, a počeci priče o malim hidroelektranama su iz još daleke 2000 godine. Sve odluke koje je donosilo Općinsko vijeće o izgradnji MHE usvajane su jednoglasno i tada je bilo predstavnika iz doline Neretvice koji su ovo podržali, a danas osuđuju one koji svim dozvoljenim i pravnim sredstvima žele zaštiti Neretvicu i općinu Konjic, kazao je Ćatić i dodao da "ostaje na strani svojih građana i svoje općine".
Facebook Twitter Print