Kompanije i tržišta
Gazprom plaća 349,4 mil eura za rezervaciju kapaciteta na bugarskom dijelu Turskog toka
28.7.2021 12:42 | Indikator.ba
Bugarski državni operater transportnog sistema plina Bulgartransgaz saopćio je da je ruski energetski div Gazprom spreman platiti unaprijed 683,3 miliona leva (349,4 miliona eura), bez PDV -a, za knjiženje kapaciteta na bugarskoj dionici plinovoda TurkStream.

Gazprom Export, jedinica Gazproma, izrazila je zainteresiranost i spremnost za uplatu predujma u odgovarajućem iznosu za rezervaciju kapaciteta prema potpisanom ugovoru o rezervaciji kapaciteta za razdoblje od 1. jula 2021. do 30. juna 2023., navodi se u priopćenju tvrtke Bulgartransgaz u utorak.

- Ukupan dospjeli iznos za razdoblje, izračunat na predviđenoj godišnjoj indeksaciji važećih carina prema važećem ugovoru, za plinske godine 2021/2022 i 2022/2023 od 1,7% iznosi 704,5 miliona leva, bez PDV-a. Kada se primjenjuje popust faktor od 2,7% na godišnjem nivou, iznos predujma iznosi 683,3 miliona leva, bez PDV-a, navodi se u priopćenju Bulgartransgaza.

Uz potporu predujma Gazprom Export-a, Bulgartransgaz će moći uštedjeti ukupno 106 miliona leva tako što će ranije otplatiti svoje obaveze prema glavnom izvođaču u okviru projekta za izgradnju bugarske dionice plinovoda TurkStream - konzorcija Arkad Engineering and Construction Company sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji i njenom zajedničkom poduzeću Arkad ABB sa sjedištem u Italiji, kao i poslovnim bankama, navodi se.

Bulgartransgaz će prijevremeno platiti 461,1 milion leva konzorciju Arkad, pa tvrtka neće dugovati povećane troškove u skladu s tim i shodno tome uštedjet će 80,3 miliona leva. Osim toga, u skladu s prijedlogom konzorcija, Bulgartransgaz će dodatno uštedjeti 14,6 miliona leva kao rezultat dodatnog povećanja troškova u postotku za trogodišnje razdoblje, dodala je tvrtka.

Raspoloživa sredstva daju Bulgartransgazu priliku da prijevremeno otplati još 65 miliona kredita poslovnim bankama. Prijevremenom otplatom operater transportnog sistema plina uštedjet će oko 11,7 miliona leva od troškova kamata i vratit će kolaterale u iznosu od 24,1 miliona leva.

Bulgartransgaz će iskoristiti preostali dio predujma Gazprom Export-a u iznosu od 95,1 miliona leva za plaćanje budućih operativnih, investicijskih i financijskih troškova, također je priopćila tvrtka.

U septembru 2019. Bulgartransgaz je s konzorcijem Arkad potpisao ugovor u iznosu od 1,1 milijarde eura izgradnji plinovoda koji će povezati postojeći prijenosni sistem zemlje s granicom sa Srbijom, a prenosit će plin iz Turskog toka .

Podmorski dio plinovoda TurkStream koji se proteže 930 km preko Crnog mora od Rusije do Turske sastoji se od dvije paralelne cijevi s godišnjim propusnim kapacitetom od 15,75 milijardi kubičnih metara plina. Jedan niz namijenjen je potrošačima u Turskoj, dok je drugi namijenjen prevozu plina do kupaca u Europi preko Bugarske.
Facebook Twitter Print