Ekonomija
Rio Tinto spreman uložiti 2,4 milijarde dolara u litijumski projekt u Srbiji
28.7.2021 15:59 | Indikator.ba
Anglo-australska rudarska grupa Rio Tinto obavezala se na 2,4 milijarde dolara (2,0 milijardi eura) ulaganja za projekt litijumski projekt Jadar u Srbiji, priopćeno je.

Projekt, koji i dalje podliježe dobijanju svih relevantnih odobrenja, dozvola i licenci te stalnom angažmanu s lokalnim zajednicama, povećao bi izloženost Rio Tinta baterijskim materijalima, navodi se u priopćenju tvrtke u utorak.

- Imamo veliko povjerenje u projekt Jadar i spremni smo ulagati, uz odobrenja. Srbija i Rio Tinto bit će dobro pozicionirani da iskoriste priliku koju pruža sve veća potražnja za litijem, potaknuta globalnom energetskom tranzicijom, a projekt će ojačati našu ponudu, posebno na europskom tržištu, rekao je izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm.

Jadar će direktno pridonijeti 1%, a indirektno 4% bruto domaćem proizvodu Srbije (BDP -u), a mnogi srpski dobavljači bit će uključeni u izgradnju rudnika, napomenula je kompanija.

- Predani smo poštivanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima djelujemo. Prepoznajemo da u napretku ovog projekta moramo slušati i poštivati ​​stavove svih dionika, rekao je Stausholm.

Razvoj Jadra uključivat će podzemni rudnik s pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i pogon za preradu hemijske prerade koji će se graditi suhim slaganjem jalovine. Gospodarenje vodama bit će najmodernije s posebnim objektom koji će rezultirati približno 70% sirove vode koja dolazi iz recikliranih izvora ili pročišćene minske vode.

Rio Tinto otvorit će 2.100 radnih mjesta tokom izgradnje, a 1.000 radnih mjesta u rudarstvu i preradi u proizvodnji.

Prva prodajna proizvodnja očekuje se 2026. godine u vrijeme snažnih tržišnih fundamenata, a predviđa se da će potražnja litija rasti 25-35% godišnje tokom sljedećeg desetljeća. Nakon punjenja do pune proizvodnje 2029. godine, rudnik će proizvoditi oko 58 000 tona litijevog karbonata, 160 000 tona borne kiseline i 255 000 tona natrijevog sulfata godišnje.
Rio Tinto želi proizvesti 2,3 milišna tona litij-karbonata tokom očekivanog 40-godišnjeg vijeka trajanja rudnika.
Facebook Twitter Print