Politika i društvo
Srbija preuzima banjalučki Kosmos
28.7.2021 17:57 | Indikator.ba
Namjenska industrija Srbije će uskoro preuzeti većinski i upravljački paket u banjalučkom Vazduhoplovnom zavodu Kosmos.

To je nakon Zraka iz Teslića, drugo namjensko preduzeće u Srpskoj koje će kontrolisati država Srbija, piše portal Capital.

Već se mjesecima radi na pripremi vlasničke transformacije Kosmosa koji je prije rata zapošljavao 1.600 radnika i bio ponos tadašnje stručne namjenske industrije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protiv­vazdušne odbrane.

Država Srbija će preko jednog od svojih preduzeća iz namjenske industrije postati strateški partner i kupac.

Razmatra se nekoliko opcija za preuzimanje od kojih je najrealnija da postanu vlasnici dvije trećine akcijskog kapitala.

Plan je da se obaveze povjeriocima iz procesa restrukturiranja isplate u potpunosti, a da se dugovi prema fondovima pretvore u kapital, sa čime će biti uvezan staž za radnike koji na to čekaju i po 15 godina.

Nakon što se situacija raščisti, izvršiće se popis imovine i uraditi procjena tržišne vrijednosti kapitala, a zatim će se krenuti u pregovarački postupak o preuzimanju kontrolnog paketa akcija.

Iz uprave Kosmosa su potvrdili saznanja Capitala i poručili kako je riječ o "Trećem životnom ciklusu".

- Strateško partnerstvo sa namjenskom industrijom Srbije kroz učešće u kapitalu je svakako značajno i prestavlja "novi životni ciklus" društva kroz nove poslove, transfer tehnologija, zajednički nastup na trećim tržištima, a sve ovo će za posledicu imati novo zapošljavanje i bolji poslovni ambijent - rekao je za Capital direktor preduzeća Dušan Vještica.

Dodaje i kako će kroz ovaj cikus biti servisirane obaveze prema fondovima, radnicima i dobavljačima.

- Dugovanja i potraživanja se usaglašavaju sa fondovima i Poreskom upravom RS, a po usaglašenim obavezama plan će biti dostavljen IRB RS na dalje postupanje. Pošto se radi o dosta složenom poslu sa dosta učesnika u procesu realan rok za navedenu aktivnost je septembar ove godine - kaže Vještica.
Facebook Twitter Print