Politika i društvo
Europska komisija pristala da razmotri hrvatski zahtjev za zaštitu vina prošek
29.7.2021 06:30 | Indikator.ba
Europska komisija prihvatila je zahtjev za priznavanje tradicionalne oznake izvornosti za prošek, što je još jedan korak prema zaštiti ovog slatkog dalmatinskog vina, priopćio je ured hrvatskog socijaldemokratskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino od suhog bobičastog voća tradicionalnih hrvatskih sorti grožđa, poput bogdanše, maraštine i vugave, koje se uzgajaju u Dalmaciji. Picula tvrdi da nemaju nikakve veze s okusom, vrstama grožđa i tehnologijom proizvodnje talijanskog prosecca, koji je industrijski napunjen ugljikovim dioksidom kako bi postao pjenušav, objasnio je Picula u pismu kojim je započeo proces zaštite prošeka.

Hrvatski europarlamentarac također smatra da su talijanski interesi poduprti finansijskim interesima talijanskih proizvođača vina, koji se žele osigurati od mogućih gubitaka na tržištu, iako, prema Piculi, vina nisu direktno konkurentna.

Talijanska poljoprivredna udruga Coldiretti procjenjuje da bi zeleno svjetlo za hrvatski prošek bio napad na oznaku Made in Italy i prosecco, za koji kažu da je najviše izvoženo vino na svijetu, ali i najviše oponašano.

Italija je prije mnogo godina zaštitila marku svog prosecca na europskom unutarnjem tržištu. To znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU -u ako ne dolaze iz Venecije.

Talijanska vlada uložila je posljednjih godina velike napore u zaštiti prosecca. Područje u sjevernoj Italiji, odakle potječe ovo vino, proglašeno je 2009. godine kao tzv. područje DOCG -a za koje se smatra da proizvodi vina najviše kvalitete s kontroliranom oznakom izvornosti.

Rat između prosecca i i prošeka podsjeća na neke sporove oko prava na prodaju proizvoda u EU -u, poput kranjske kobasice između Slovenije i Austrije, vina Tokaj između Hrvatske i Mađarske i vina teran između Slovenije i Hrvatske.
Facebook Twitter Print